tisdag, november 10, 2015

Mannaminne i Janteland




Läsarna av den här bloggen, kan finna ett antal inlägg under årens lopp med temat Mannaminne. Det livsverk som vår tids störste nu levande bildkonstnär skapat i vackra Noerdingrå. Ett friluftsmuseum som blivit ett av länets största besöksmål, med ca 200.000 besökare per år. http://www.mannaminne.se/


För en del år sedan, under undertecknads tid i landstingsfullmäktige, hade jag långa samtal med paret Åberg. Av en bergsbrant vackra Häggvik, började man tidigt 80-tal bygga den anläggning som nu omfattar en mängd kulturhus, restaurang, kyrka och hotell. Allt överskott Åberg gjorde på sin konst, ca 1 miljon om året, plöjdes ner i livsverket. Men med fler och större anläggning, följde också större kostnader för drift och underhåll.


Konstnärens fokus är primärt konsten, sekundärt är affärsmässigheten. Anläggningen är det egentliga dragplåstret för mängder av bussturister och enskilda besökare, den stod länge öppen utan några inträdesavgifter och med alltför små intäkter. De intäkterna kom istället det omgivande samhället till del i form av övernattningar, restaurangbesök och besök på turistbutiker.


När konstnärsparet närmade sig 70-årsåldern före något år sedan, gjordes en överenskommelse om att samhället runt omkring via landsting och kommun skulle ta ett större ansvar för anläggningens framtid. En given gudagåva borde man inse, men i Janteland råder andra synsätt, där bestraffas den som förhäver sig.
http://www.allehanda.se/kultur/anders-aberg-talar-ut-om-mannaminnes-osakra-framtid-ibland-tanker-jag-att-det-basta-vore-att-elda-upp-alltihop


Under årtionden sökte Åberg driftstöd för och fick småsmulor medan andra långt mindre dragande anläggningar gödslades med pengar. Och idéer som Åberg med sitt visionella synsätt och tänkande lanserade och ville förverkliga på Mannaminne, stals av byråkraterna och sjösattes med stora samhällskostnader och dåligt resultat på annat håll. Technicum och Naturum var båda sprungna ur Åbergs visioner.


Nu är vi vid en ny brytpunkt i sagan om Mannaminne, landstinget vill inte ha med anläggningen att göra, trots en mycket begränsad insats. Och Åberg uttalar sig och sin frustration i media på ett sätt han kanske aldrig riktigt gjort tidigare. Han har all rätt att känna en stor sorg, inte över sitt livsverk i sig, men över den brist på förståelse och uppskattning som det politiska systemet hanterat hans arbete.


Nu står hoppet till Jan Sahlen, en driftig och klok ny ledare i Kramfors kommun jag lärde känna under landstingsåren.. Om du läser detta Jan, så vill undertecknad tacka för ditt stöd till Mannaminne, och önska dig all lycka till med ditt arbete.


2015.11.10


Jarl

Inga kommentarer: