måndag, november 23, 2015

Hönan som blev en fjäder



Den gångna veckan vaknade vårt land plötsligt till meddelandet att en misstänkt terrorist sökt sig till vårt land, och att vårt lands 9 miljoner invånare därmed måste försättas i hög beredskap för terrordåd.

Ansvarig för det synsättet var vår allra mest kompetenta och hemliga polis, Säpo. De kommande dagarna glömdes den tidigare så viktiga flyktingkrisen bort i medias rapportering, desto mer skrevs och refererades i radio och TV om “terrorhotet” mot vårt land. Ganska snart belägrades också ett litet samhälle i norr, i vilket man tror sig ha funnit hotet mot rikets säkerhet, en på ett ordinärt flyktingboende i stilla lugn och ro sedan drygt 2 månader boende 22-åring.

Anledningen till att just han utsågs till det stora hotet, låg möjligen i dennes namn, som kommande från Irak, ett land med andra namntyper och alfabet, möjligen kan missförstås, likaväl som en utlänning kan ha svårt för att se skillnaden mellan Jönsson och Jansson i vårt fall.

Den hemliga polisen, som normalt skall verka i det tysta, valde den här gången att slå på den stora trumman, kanske var man så övertygat över att man fångat rikets för tillfället största hot, att man ville slå mynt av det på ett maximalt sätt. Experter på terrorism förundrades i media av att en så högt rankad terrorist åker till Sverige och i eget namn och på egen facebook-sida uppträder helt öppet. Och dessutom varit i vårt land drygt 2 månader, när rapporteringen talat om att terroristen rest in under de senaste 2-3 veckorna.

Av hönan blev en fjäder, om ens det. Efter ett par dagar av förhör av Säpos drillade förhörsledare, tvingades man inse att man fångat helt fel man, och med sitt agerande dessutom både fördröjt och avslöjat sig själva i jakten på en eventuell terrorist, om det nu finns en sådan inrest och gömd i vårt land.

I sammanhanget finns det egentligen bara en positiv synpunkt på Säpos insats, nämligen att man inte för att rädda sitt eget ansikte låste in den nu frisläppte mannen på obestämd tid.

För honom gäller att han har fått sig till dels en erfarenhet vi vanliga svenskar aldrig behöver uppleva. Men också att hans säkerhet måste ges hög prioritet, i ett land som vid sidan om mycket humanism, också rymmer huliganer som inte tvekar att ta lagen i egna händer.

2015.11.23
Jarl

Inga kommentarer: