onsdag, juli 09, 2014

Bidragstagarna


 

Solen skiner, det ryska högtryck som brukar komms någon gång varje sommar, har landat över norrland. Det är början på juli och som en bålsvärm har de finska båtgästerna kommit över till högakusten. På Ulvöarna där detta skrivs en stilla morgon, är det syn för sägen. Bryggorna är fulla av båtar, och hälften är nog finska, men också någon tysk flagga ses.

Vattnet har på bara några dar kommit upp till badtempaeraturen 20 grader, och plaskandet på eftermiddagarna är legio för de som uppskattar den svalkan.

I eftermälet från Almedalen kom som en, säkert för den politiska adeln obekväm present, ett stort reportage i tidningen Dagens Samhälle. Där skriver man bland annat ”Glöm medlemsavgifter. Det är skattebetalarna som betalar politiken. På fyra år har partierna kvitterat ut nästan 5 miljarder i bidrag.”

De politiska partierna är de riktigt stora bidragstagarna och de skyddsmurar ekonomiskt som man med de pengarna och den påverkan det ger också på media kan bygga, blir som en oöverstiglig skyddsmur för andra som vill ta sig in på området. Med det följer också att man inte har något egentligt behov av att lyssna på obekväma uppfattningar från medborgarna. Ett exempel på det är ju också det sätt pensionärerna hanteras på.

Under hänvisning till ett nytt pensionssystem som visat sig vara katastrofalt dåligt, hävdar man fortfarande att det är oantastligt och måste bibehållas. Verkligheten kommer kanske att tvinga fram andra synsätt, men mer om det i en kommande blogg.

Återigen ur texten i Dagens Samhälle. Tankesmedjan Timbro har gjort en rapport om detta. Där hävdar m an att ”i Sverige har partiernas behov av att rekrytera och engagera medlemmar närmast försvunnit. Bidragen passiviserar.

Är det så vi bygger en folkrörelsestyrd demokrati?

09.06.2014

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: