lördag, juli 19, 2014

Viktigt med kloka val

Nedanstående är debattsvar i fråga om vindkraftens utbyggnad i relation till andra energikällor, främst då vindkraften. ÖA juli 2014.

Det är viktigt med kloka val. Energifrågorna har intresserat undertecknad i årtionden. En del av det återspeglas i att vinden används för att föra min båt över havet i den skärgårdsmiljö jag så gärna är del av under  somrarna.  Där har också solceller sedan mitten av 80-talet hjälpt till att mata in den energi batterierna behöver för ljus och annat.

Sedan 3 år tillbaka kör jag en gasdriven bil. Den renaste energiform man kan köra en bil på. Jag tankar gas vid mina ofta förekommande besök i Sundsvall eller på andra platser där biogasen finns. Jag har också motionerat om behovet av en gasmack i vår kommun, men väntar fortfarande på att världsklass-kommunen skall kunna möta ett så pass rimligt krav.

Vindkraftsdödad örn.
I det energiintresset finns också synen på vindkraften i sin nu mycket storskaliga utbyggnad. Jag är troligen den mest uttalat politiska kritikern i vår kommun mot den utvecklingen, och har också rest frågor i det avseendet i kommunfullmäktige vid flera möten. Den kritiken bygger på den vetenskapliga grund som finns lätt tillgänglig för den som söker. Den bygger på otaliga berättelser som nås via sociala medier som facebook och You Tube , men också läkarvetenskapens vaknande intresse av de följder som det lågfrekventa bullret från vingar och turbiner avger.

Vindkraften kan inte ersätta kärnkraften, däremot förutsätter vindkraften att vattenkraften används som reglerkraft i systemet, vilket i sig innebär att vi prioriterar en intermittent och dyr energikälla (vindkraften) på bekostnad av den billigaste och bästa av våra energikällor(vattenkraften).

Det är en galen utveckling som på sikt kommer att kraftigt öka våra kostnader för elektrisk energi. Lägg till det att som arrendeavtalen är utformade, blir vindkraftsområdena förvandlade till internationella handelsvaror, den kan i varje läge säljas vidare. 

Undertecknad kommer fortsatt att kritiskt värdera och kommentera den utveckling som sker på området. De resurser som nu används i form av subventioner till vindkraften, skulle kunna göra en väldig alternativ nytta i välfärdsarbetet på områden som skola, vård och omsorg. Men också för en utbyggd tillgång till renare drivmedel (biogas).

2014.07.19

Jarl Strömbäck/gruppledare SPI Välfärden

Relingsvägen 22

89178 Bonässund

070 6727669

 

Inga kommentarer: