torsdag, september 05, 2013

Obama-feber



Det råder Obama-feber i Sverige och norden när den amerikanske presidenten besöker oss. Den förste president sedan New Deal och Roosevelt, som verkligen sätter värde på välfärdsfrågorna, åtminstone i retoriken.

När de 8 åren som president är över, kommer han nog främst ihågkommas som den president som mer än någon annan på årtionden väckte människors förhoppningar, fick deras glädjetårer när han valdes till president. Samtidig som han ärvde den största ekonomiska kris som drabbat USA och världen sedan 1930-talet. En kris som världen fortfarande arbetar för att komma över.

De regleringar som kom till för att undvika ekonomiska kriser i samband med New Deal på 30-talet, lyckades finanslobbyn och en svag presidentmakt nermontera under 90-talet och senare. Olika dokumentärprogram har på ett tydligt sätt visat följderna av det, och det faktum att ingen egentligen gjordes ansvarig för det enorma svindleri som egentligen är navet i den utvecklingen.

Tillbaka till Obama, det är inte lätt att vara president, katalysator i en stat med så starka krafter vilka vill styra utvecklingen. Hade han kunnat agera annorlunda från början? Hade han kunnat ge politiken en starkare egen prägel? Ja sannolikt, men frågan är då om han överlevt de här åren.

Politiken i världens mäktigaste land må vara demokratisk och öppen, men det finns också en historik av annat slag, främst manifesterat av Kennedy-brödernas öde.

Som stor amerikavän, med många kontakter med landet under åren, var valet av Obama en stor källa till förhoppningar och glädje. Utifrån de förutsättningar han hade att hantera som landets förste färgade president, och den ekonomiska kris han fick i knät, är han fortfarande en person som inger hopp. Låt vara att mycket kunde varit annorlunda om presidenten haft större möjligheter att styra i egen riktning.

2013.08.05

Jarl Strömbäck

SPI Välfärden

Inga kommentarer: