torsdag, augusti 29, 2013

Om lånet till hockey-museet



Så har då media i rötmånadstid valt att bekräfta det förhållande undertecknad interpellerade om i kommunens fullmäktige under våren. Nämligen det förhållandet, att det lån som så brådskande behövde tillföras MoDo Hockey i februari, ingalunda behövdes för något hockey-museum.

Vem är mest klandervärd, den lycksökare och visionär som målar upp bilden av lyckolandet på olika sätt, förutsatt att kommunen betalar ett för tillfället lämpligt antal miljoner. Eller de beslutfattare/politiker som sväljer budskapet, även när argumenten är på gränsen till bedrägliga. Frågan är än en gång aktuell i kommunen norr om skogen, kommunen som gjort sig känd för sin extremt snabba skuldsättning.

I media har och på annat sätt har under de senaste åren redogjorts för affärer som ligger långt utanför den kommunala kompetensen och det kommunala ansvaret.

Hockey-laget MoDo är inge liten förening. I verkligheten är det en av landets största sett till sin omsättning. Man borde med andra ord ha alla möjligheter att klara sin ekonomi, men varför skall man bekymra sig om det, när ett samtal med det ledande kommunalrådet och lite visionära dimbankar löser problemet?

Under åren har besluten om stöd till klubben varit återkommande. På lämpligt sätt har de varit draperade, ibland som ett lån, någon gång som köp av en ishall. Amorteringsfrihet på lån, rabatter på energi etc..

Den här gången gick visionen ut på att bygga ett hockey-museum, ett lån på 7 miljoner behövdes för det, inte banklån naturligtvis utan ett lån av den utfattiga kommunen. Och när beslutet väl var taget, lyftes snabbt som ögat 4 miljoner för att betala krisande skulder. När och om det kommer att skapas något museum återstår att se.

Tillbaka till den inledande frågan, vem är mest klandervärd, den som vill dra nytta av kommunkassan och därmed kommunmedborgarnas pengar, eller de beslutsfattare som gör det möjligt?

Lycksökare kommer alltid att finnas. Det enda rimliga svaret är beslutsfattarna/politikerna. Det är där storstädningen måste göras.

2013.08.29

Jarl Strömbäck/SPI

Relingsvägen 22

89178 Bonässund

070 6727669

 

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Helt korrekt sammnfattat.I all verksamhet är det ledningen som skall stå ytterst ansvarig.Bristande omdöme eller ovilja att förstå kan aldrig accepteras när det gäller handhavandet av det gemensamma, dvs våra skattepengar.Märkligt, eller kanske bara en nyans av det storvulna i vår kommun, strax efter att 4 miljoner betalats ut till "Hall of Fame" så sparkades vd:n Trollsås. Hur stort blev hans avgångsvederlag? Gick museipengarna tilll största del åt för att betala av honom?Enligt hörsägen köptes en rätt saftig tjänstepensionsförsäkring som står under dennes namn.Och sådant kostar.