fredag, september 13, 2013

Omsorg ifrågasatt



Det är en vacker morgon när jag tar min morgonpromenad på strandpromenaden. I båthamnen på dess vågbrytare sitter några årsungar av måsar och ser lite övergivna ut. De vuxna fåglarna har börjat sin flytt, de unga är ännu kvar. Kanske gruvar de sig för att starta flygningen bort från en kommande höst och vinter.

Igår kväll (12.9) avslutades SvT-s programserie om äldrevården med en debatt ledd av Sverker Olofsson. Det har varit mycket intressant att få följa seriens fyra avsnitt. Att få ta del av personalens våndor, och de gamlas ödmjukhet och i någon mån underkastelse.

Desto större blir ansvaret för de beslutsfattare som söker lösningen på äldrevården i medicinering istället för vård och omsorg. För så ser det ut på alltför många ställen.

I de jämförande sammanställningar som numera görs av bland annat SoS (Socialstyrelsen) framgår att när det gäller kommunen norr om skogen tillhör man de värsta (plats 276 av 290 kommuner) när det gäller hård medicinering av äldre än 80+. När det gäller olämpliga läkemedel ståtar kommunen med plats 245 av 290. Att det finns andra synsätt även på nära håll, framgår väl av att både Timrå och Ånge till hör de bättre kommunerna med placeringar klart bättre än rikssnittet.

Det cyniska i att välja hård medicinering istället för god vård och omhändertagande, ligger också i att personer som drogas ner i ett tillstånd där deras egna krafter och förmågor bryts ner, istället blir tunga vårdfall och kostsammare för samhället i stort. Att den utvecklingen måste vara svår att bära för personal som i grunden vill väl, är inte konstigt att förstå. Och i det ligger också möjligheterna att klara den bemanning inom omsorgen som krävs för en god verksamhet.

Debatten i den här frågan har förhoppningsvis bara börjat, ett samhälle som vill hävda välfärden som prioriterad, kan inte tillåta den här utvecklingen att fortgå. Och kommunen norr om skogen med ambitionen att kallas vara av världsklass, har en lång väg att vandra sett till hur man använder medicineringen.

2013.09.13

Jarl Strömbäck

SPI välfärden

Inga kommentarer: