söndag, augusti 26, 2012

Livskvalite och bananas



Kvällen hade använts till att titta på dokumentären runt filmen ”Bananas”. Maktfullkomlighet och missbruk av makt berör, varhelst det förekommer. Inte alltid slutar det lyckligt som för de kämpande runt filmaren Fredrik Gertten.

Nu var en ny dag, den 24 i augusti. Det behövdes en påfyllning av frisk luft, av livskvalite. Lite färskvaror i en kasse och ner till båten. Vinden var svag så motorn fick göra tjänst de dryga 2 timmarna ut till ön med de tre sunden i namnet.

Där var servicehusen låsta och butiken stängd, är säsongen så kort? Vid bryggan låg en ensam båt, en tysk seglare. Vi talades vid, han berättade om sin sommarsegling som påbörjades i början av juni. Den har fört honom från Tyskland via den svenska ostkusten upp till Gotland. Därifrån över till Estland och Tallin. Sedan till Helsingfors och via den finska kusten upp till Vasa. Sedan över kvarken till Sverige, och nu påbörjades resan hem till Tyskland igen. Många upplevelser att ta med sig över vinterns vila, inga missöden att tala om. Och nu förvånades han över stillheten här uppe, augusti är en stor semestermånad i Tyskland.

Dags för en 2 timmars promenad på oländig mark på jakt efter de gula kantarellerna. Det blev en del, på vägen tillbaka kom regnet och åskan. Dyngblöt tillbaka i båten, av med kläderna och en simtur i det 16-gradiga vattnet. Torra kläder och en paltmiddag och kvällen var fin.

Lördag väntade med sol, ännu ett par timmar i skogen efter frukost. Man måste vara klädd om inte insekterna skall göra livet obehagligt. Tillbaka i båten svettig, av med kläderna och ännu en simtur, det svalkade skönt. Efter en välbehövd sopplunch dags att hissa segel, och i lätta vindar segla hem. Med i bagaget, förutom svamp att smörsteka till ett par riktigt goda smörgåsar, en nyrökt röding köpt därute blir middag hemma.

Det är snart dags att avsluta årets båtliv, sommaren är kort, inte allt regnade bort. Det är viktigt ibland att unna sig livskvalite.

2012.08.26

Jarl Strömbäck

 

 

Inga kommentarer: