torsdag, augusti 04, 2011

Hjältar i Janteland

Det är tidig morgon när jag drar på mig joggingskorna för en morgon runda. Över ett stilla vatten svävar morgondimmorna, förebådande den nedkylning av havsvattnet som kommer med höst och kyligare nätter. Men ännu är det sommar, här uppe i norr kulturens blomstringstid. Det är den 4 augusti, en ny dag börjar med sina minnen och sina möjligheter.


Tankarna går till de som mer än andra gjort konst och kultur, inte bara till ett levebröd, men till en livsuppgift. De som skapar och organiserar, inte främst för egen vinning, utan för att de är en närmast obetvinglig drivkraft. Jag tänker på den makalösa skapelse paret Barbro och Anders Åberg under ett 40-tal år byggt upp i Nordingrå, Mannaminne. Där finns konsten i olika utställningar. Där frodas teatern i olika former, och där flödar musiken i svensk folklig tappning likaväl som i den internationella form Tradjazzfestivalen sista helgen i juli kommit att utgöra.

Det har varit ett stort nöje att lära känna Mannaminne och dess skapare, men också med ett stort vemod. Det är inte lätt att bli hjältar i janteland. ”Allt vi tjänat och kommit loss med genom konsten och restaurang verksamheten har gått tillbaka till förfinandet av livsverket Mannaminne” var budskapet i samtal med paret Åberg för något år sedan. Egenintresset har vuxit samman med livsverket, så osvenskt i en tid när den typen av agerande är på väg att försvinna.

På vägen har anläggningen fått stöd av stiftelser av olika slag. Kommuner, landsting och länsstyrelse har också bidragit i mindre del, men inget av det som skapats hade uppstått utan den drivkraft makarna Åberg visat.

Åren tar ut sin rätt, det är dags snart för en vaktavlösning på Mannaminne. Vi ca 200.000 personer som bidragit till att göra anläggningen till en av länets mest besökta, med mer än dubbelt så många besök som länsmuseet. Vi kan bara hoppas att den vaktavlösningen inte leder bort från den kurs som hittills gjort Mannaminne till en institution i svenskt kulturliv, och en turistmagnet i vårt län.

Begriper det politiska ledarskapet det, eller skall jantetänkandet rasera det som skaparkraften byggt? Paret Åberg borde om några i vårt län föräras titeln kulturens hjältar. Den har de förtjänat i sin strävan för att bygga den folkliga kulturens monument, ett MANNAMINNE värt att bevara.

2011.08.04
Jarl Strömbäck/SPI
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669

Inga kommentarer: