tisdag, augusti 16, 2011

Märklig krönika

Jag brukar inte kommentera de betalda skribenter i dagspressen som kommenterar dagliga skeenden. Alla har ju rätt till sina uppfattningar? Men när skribenterna visar särskild brist på insikt, då bör de kommenteras.


Liberala nyhetsbyrån är en plantskola för kommande ledarskribenter. Där skriver Anders Gustavsson en krönika publicerad i dagspressen som i sin kontext försvarar den åldersdiskriminerande skattetillämpning vi har sedan några år i vårt land. Han vänder sig också mot den kritik den skattetillämpningen mött från bland andra de äldres organisationer, och de som vill återgå till en åldersneutral syn på skatteuttaget.

Skälen han anför är minst sagt märkliga. Genom att politiken gör alltfler äldre ekonomiskt utblottade, tvingar dem ner under fattigdomsgränsen vill Gustavsson att fler tvingas ut på arbetsmarknaden igen. Eller med hans egna ord ”Tvärtom innebär en skattesänkning för pensionärer att incitamenten för för dessa att jobba faktiskt minskar, stick i stäv med devisen att arbete skall löna sig.”
Ansluter sig Gustavsson också till den väl kända nazityska devisen ”Arbeit macht frei”?

Det är en märklig krönika Gustavsson producerat? Den speglar en människosyn som borde vara förlegad i vårt land. I sak är det också så, att sysselsättningen i vårt moderna samhälle bärs upp till mycket stor del av den konsumtion av varor och tjänster vi köper. Minskat utrymme för konsumtion för den femtedel av vårt lands medborgare som är pensionärer gynnar inte samhället i stort.

De äldre utgör också mycket ofta ett stöd både ekonomiskt och ideellt för sina barn och barnbarn, inte heller de tjänar på att de äldres livsförutsättningar stryps. Dessutom är det så, att hundratusentals äldre idag lever under mycket små omständigheter. Gustavssons synsätt har inget med det traditionella svenska välfärdssamhället att göra.
Som spegling av ett framtida samhälle blir det enbart skrämmande.

2011.08.16
jarl Strömbäck

Inga kommentarer: