fredag, juli 29, 2011

Om Avhumaniseringens pris

Mitt tidigare inlägg med titeln ”Avhumaniseringens pris” har väck en del känslor. Ett varmt tack till de som hört av sig med ord som ”en suverän artikel” och liknande. Till de som läst den med andra synsätt vill jag ge några kommentarer.



En stor vetenskaplig studie med 130.000 deltagare rörande våldsamma spels påverkan på individer presenterades förra året. Enligt den studien finner man en ökad aggressivitet hos de som spelar, både på kort och lång sikt. Behring Breivik har i sitt manifest och i förhör angett att han spelat krigsspel som en del i sin mentala förberedelse inför dåden i Oslo. I vetenskapens Värld (P1) intervjuades professorn och hjärnforskaren Predag Petrovic häromdagen. Han menar att beteendevetenskapen bygger på vetskapen om att upprepad träning (simulatorträning/spel) på olika områden, också medvetet eller omedvetet påverkar människors beteenden. Han delar studiens slutsatser och menar att flertalet forskare på det beteendevetenskapliga området också gör det.

Läs gärna artikeln en gång till. Där står med avseende på våldsspel ordagrant.
” För flertalet människor förblir spelet ett spel, för några blir det ett budskap.”

Jag förstår väl de föräldrar som vill fostra sina barn till trygga och medkännande individer. Personer som ser samtalet som medel för konfliktlösning, inte våldet, och som i den strävan valt att undvika den ständiga konfrontation med våldet i nyheter, film och via internet som ständigt är närvarande. Tids nog blir vi alla vuxna, och får göra våra egna val.

Inom EU har man nyligen presenterat en undersökning som visar att det absoluta flertalet av terroristdåd inom unionen begås av inhemska separatister, inte av utifrån kommande hot. Nu varnar även seriösa forskare för den effekt spridningen av massmördaren Behrings manifest och tillhörande bilder kan få.

Förtjänar han det stödet??

2011.07.29
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: