torsdag, juli 21, 2011

Är du lämplig gamle vän?

Måndag den 18 juli visade TV-s Rapport ett bärande inslag med temat att fler körkort borde dras in med hjälp av landets läkare. Syftet skulle vara att på det sättet minska antalet dödsfall och olycksfall i trafiken Med andra ord, läkarkåren i vårt land borde finna sig i rollen som myndigheternas inofficiella angivare. I avsnittet hade journalisterna valt att intervjua en 70-årig dam och en 68-årig man samt en läkare med lång erfarenhet från primärvården.


Intervjun i sin helhet var vinklad att ge tittarna intrycket att det var åldersgruppen äldre som var orsak till de allvarliga olyckor som sker i trafiken, och som en följd av den tanken att de äldre i högre grad borde fråntas sina körkort.

Kanske hade ansvariga på Rapport-redaktionen kommit till en nyktrare slutsats, om man besvärat sig med att ta del av Trafikverkets officiella statistik. Där framgår med all önskvärd tydlighet, att åldersgrupperna 65+ samt 75+ på intet sätt dominerar olycksstatistiken, den domineras i högsta grad av yngre bilförare.

Rapports sätt att behandla den här frågan är kränkande gentemot en utpekad åldersgrupp i samhället, den saknar relevans och bör därmed inte få stå oemotsagd. Jag har därför anmält inslaget till granskningsnämnden för radio och tv..

2011.07.19

Jarl Strömbäck

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra att någon reagerar

Många är det liksom jag som reagerade över detta saklösa inslag. Ett illa konstruerat reportage utan hänvisning till källfakta. Fakta är, att de om några som borde synas regelbundet rörande körkorts behållande är åldersgruppen 18- 24 år. Denna gupp är överrepresenterad i Försäkringsbolagens döds-och olycksstatistik
i trafiken. Ett exempel, en 25 årig man betalar i försäkringspremie för tre sommarmånader, motorcykel, 13900 kr. Man, 62 år, betalar 1600 kr i premie för samma tid och samma MC. Detta om något talar sitt tydlig språk vilka som står för olyckorna i trafiken.