måndag, april 11, 2011

I bokbålens tid

1933 var året bokbålen brann i det nazistiska Tyskland. Det var prologen till så mycket annat, kristallnatt, jakt på kommunister och intellektuella, särskilt judar. Och i förlängningen det stora kriget, allt för tyskhetens bevarande?


Känns det igen kanske? När en extremistisk predikant i USA år 2011 bränner Koranen handlar det i grunden om samma synsätt, nämligen att markera mot den ”underlägsna” rasen. När förmenta konstnärer och gelikar i rondellhundsfacket hånar för andra viktiga värden, piskar man upp motsättningar som dödar andra, senast i Afghanistan medan man själv fegt gömmer sig i skydd av hemlandets polis och ropar ut sitt mantra om rätten till det fria ordet.

Omdömeslöshet, brist på respekt är andra ord för de beteendena. Beteenden som glömt att det kan finnas värden också i mångfald, i vidsyn och i ordet tolerans.

I bokbålens tid får oskyldiga med sina liv betala priset för omdömeslösa megafoners rätt att kränka andra. Det är svårt att förstå de som väljer att försvara företeelsen.

2011.04.11

Jarl S

Inga kommentarer: