söndag, februari 13, 2011

Vad händer med pensionssystemet?


År 1958 var ett intressant år, ett år med påverkan också idag. Då föddes det så omtalade ATP-systemet. Det pensionssystem som skulle garantera en god pension för alla efter ett långt arbetsliv.
Dess kärnpunkt var att stora statligt reglerade pensionsfonder skulle byggas upp, för att sedan användas vid kommande utbetalningar.

Det året påbörjade också en stor del av de tidiga 40-talisterna sitt arbetsliv. Det normala inträdet på arbetsmarknaden var då 16-års åldern, en hungrig arbetsmarknad väntade på att få del av de yngres förmågor på olika områden. De många som på det sättet gick ut på arbetsmarknaden under slutet av 50-talet och senare, kom att vara med om att bygga upp AP-fonderna under sitt ofta 45-åriga eller mer, arbetsliv. Lagom till deras pensionering, kom beslutet att tömma AP-fonderna, de äldres sparkassa, på 258 miljarder för att stärka den svenska statskassan. Något som i grunden är ett enormt svek mot de generationer som troget inbetalt sina avgifter till fonderna i tron att de skulle leverera ekonomisk trygghet på äldre dar.

Under de två senaste åren har bruttopensionerna via AP-fonderna på grund av den plundringen minskats med drygt 7%, och en nyligen gjord studie inom EU visar på att vårt offentliga pensionssystem är på väg att bli EU-s sämsta tillsammans med Estlands. Den som går i pension i dag får via det statliga pensionssystemet lite drygt hälften av den nettolön man hade som tidigare anställd. På sikt kommer den delen med nuvarande utveckling att sjunka ytterligare.

Den här utvecklingen har naturligtvis inte skett utan att uppmärksammas. De äldres organisationer liksom väl insatta debattörer har gjort vad man kunnat för att lyfta frågan. Dessvärre har ofta de stora tidningarnas debattsidor varit stängda för synpunkterna. Anstiftarna till plundringen av AP-fonderna, de borgerliga partierna plus socialdemokraterna, har inte haft intresse att lyfta frågan. När man gjort det har det skett utifrån den nidbild av verkligheten man velat lyfta fram, nämligen att ATP-systemet inte var hållbart. Men om så var fallet hur kunde man då tömma det på 258 miljarder, ett ofantligt belopp, för att stärka statskassan?

Efter påtryckningar från de äldres organisationer, och också med EU-studien som grund har nu regeringen börjat fundera över hur man skall tackla den här frågan. Budskapet är nu att pensionsåldern måste höjas i vårt land. Vi har redan en officiellt hög pensionsålder (65-67 år).
Det man borde lyfta fram istället är att intjänandetiden måste ökas, är det rimligt att unga idag kommer ut i arbetslivet först när man närmar sig 30-års ålder? Med andra ord, att dagens unga betalar in till pensionssystemet under 10 år kortare tid än 40-talisterna gjorde? Och var det rimligt att de äldre som under ett långt arbetsliv matat in pengar i AP-fonderna, fick en stor del av det kapitalet konfiskerat av en hungrig och misskött ekonomisk statsmakt?

Om det borde långt mer debatt föras, istället för att stilla acceptera de övergrepp på pensionssystemet som den så kallade pensionsöverenskommelsen inneburit.

2013.02.13
Jarl Strömbäck
DO SPF Västernorrland
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669

1 kommentar:

Snart pensionär,men räknekunnig sa...

När det orangfärgade kuvertet med Prognos för vår allmänna pension kom för ett par veckor sedan, så märkte jag att beloppet som jag får i allmän pension vid 65 års ålder (prognos på sidan ett) sänkts från 14500 kr år 2010 till 13000 kr år 2011. En sänkning med 1500 kr/månaden. Jag kontaktade Pensionsmyndigheten och fick till svar att detta är ett regeringsbeslut att sänka prognosen för utdelning med 4,6%. Gäller alla.Lite enkel övning med miniräknaren visar att dessa belopp överensstämmer inte.På detta gavs svar att hänsyn har tagits till när du är född.Födda före 1953 erhåller större sänkning eftersom dessa är en stor grupp, som inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att kosta samhället stora,ja rent ut sagt, ofantliga belopp för både pensionsfonderna och Statskassan i form av pensioner. Vad kommer sedan? När fonderna och Statskassan är plundrad och borden sopade rena.Skafferier och visthusbodar uppätna och rensopade.Fattigstuga för oss obemedlade,kanske? Eller kommer vi rent av att skickas till ett låglöneland via en privat Vårdfirma,typ Careless Care AB,ägt av ett riskkapitalbolag som tjänar stora pengar på en framtida åldringsvård av svenskar i Ukraina?