onsdag, februari 23, 2011

Mellanösterns galne hund



Rubricerat omdöme var den amerikanske presidenten Ronald Reagans, med avseende på Libyens president Moammar Kaddafi. I gårdagens tal bekräftade Kaddafi den bilden.

Det var en galen härskares ord som strömmade ur hans mun. Låt blodet strömma i floder. Döda alla oliktänkande, demonstranter eller inte. Jag Moammar Kaddafi är folket, oberörbar och omöjlig att ersätta eller avsätta.

Så talar den som för länge sedan slutat att se sig som en del av folket. Diktaturens ansikte kan knappast bli fulare.
Och för oss som åskådare kan vi bara lida med de tappra, familjer och enskilda som på olika sätt drabbas. Deras offer tjänar också oss, en demokratisering av de auktoritära regimerna i det nordafrikanska och mellanösterns länder öppnar för mindre av konfrontation och mer av samverkan i världen.

Återigen tål att påminnas om att bomber i Madrid, London eller Stockholm inte hjälper folken i de feodala länder anstiftarna ofta kommer från. Problemen i de länderna är inrikes problem och måste lösas som sådana. Därför är protesterna så nödvändiga, så beundransvärda och så viktiga att stödja inte minst för oss i länder som Sverige.

2011.02.23
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: