torsdag, februari 10, 2011

Bränn inte Gene Fornby

I ett skogsområde utanför Örnsköldsvik har man återuppbyggt en vikingatida bosättning, sådan som den upptäcktes i närheten och bör ha sett ut atyt döma av utgrävningarna. Den "nya och återuppbyggda byn", har tidvis haft många besökare, både privata, vid företagsträffar och naturligtvis som mål för skolornas historieutbildning. Nu finns förslag från ansvarig nämnd att byn skall brännas ner. Av de skälet nedanstående som i motionsform gått till Örnsköldsviks fullmäktige.



Tänk om, tänk nytt. Det är en uppmaning vi vill ge de som kommit på iden att ”bränna ner Gene Fornby”. Av de skälet vill vi återuppliva en motion från år 2005 om att etablera en camping i området mellan Nyänget och Gene Fornby, vilken nu borde vara mer mogen för positivt bemötande än någonsin tidigare.

Bristen på tillgänglighet vid Nyängets badplats och vid Gene Fornby är en del av Fornbyns akilleshäl. Anläggningen är svårfunnen. Tillgängligheten i form av parkeringar för bad vid Nyänget har vållat bekymmer vackra sommardagar. Detsamma gäller för Gene Fornby. En stadscamping mellan de två attraktionerna Gene Fornby och Nyängets badplats skulle lösa flera problem på ett positivt sätt. Den skulle bli en viktig del av marknadsföringen av anläggningarna och en förutsättning för att skapa publikdragande och attraktiva aktiviteter där.

Upprättandet av en parkering och husvagnscamping i direkt anslutning till badet och Gene Fornby skulle på ett naturligt sett ge båda anläggningarna en långt större publik. Campande gäster kunde varva besök på badstranden med besök i Fornbyn beroende på väder och intressen. Långhuset kunde bli en perfekt plats för grillfester och möten människor emellan. Genom att ge Fornbyn aktiviteter som direkt vänder sig till turismen borde besökssiffrorna kunna ökas väsentligt.


Med anledning av vad som sägs ovan yrkar SPI

I första hand att förutsättningarna för en större parkering och camping i direkt anslutning till Gene Fornby och Nyängets bad utreds.
Att ”bränningen och utplånandet av Gene Fornby” stoppas i väntan på resultatet av en sådan utredning.


2011.02..09
Jarl Strömbäck
Gruppledare SPI

Inga kommentarer: