fredag, februari 18, 2011

Populismens pris



Som man bäddar får man ligga, också i landstinget. I min tidigare skrivning den här månaden (karaktärsmord) speglar jag konflikten mellan läkaren och politikern Jacomina Beertema och sjukhusdirektören i Örnsköldsvik och Sundsvall, Sig-Björn Olofsson.

Nog kan det ses som märkligt att man å ena sidan sitter i landstingsstyrelsen och beslutar om åtgärder för att minska kostnaden i sjukvården med ett antal hundra miljoner kronor. Man anställer en på området känd ”företagsdoktor”, som får styrelsens uppdrag att styra uppdraget. När så arbetet påbörjas i Örnsköldsvik med personalneddragningar i 25% klassen visas inga protester från styrelsen eller specifikt Beertema. Inte heller när det gäller de neddragningar som drabbar Sollefteå sjukhus.

Annat blir det när kraven på Sundsvall sjukhus kommer, trots att det där inte handlar om någon 25%-ig neddragning. Då kommer det tunga artilleriet fram och målet är inte den misskötta verksamheten eller de konstanta budgetöverdragen. När valdagen närmar sig har tjänstemannen Sig-Björn Olsson blivit den främste måltavlan för Beertemas populistiska iver att samla personröster, och med lokala medias sällan ifrågasättande roll blev hon också personvalets drottning med sina 5.375 röster.

Populismen har ett pris, ett pris som kommer att skrivas i många miljoner. Först de miljoner som krävs för att skilja sjukhusdirektören från uppdraget, han har nämligen fått nog. Dels handlar det om att med okänt resultat försöka rekrytera nya chefer till Örnsköldsvik- och Sundsvalls sjukhus. Det lär inte bli vare sig lätt eller billigt med det rykte landstinget nu lyckats skapa.

Hur den nya landstingsledningen kunde vara så naiv eller spekulativ att man valde att para ihop populisten Beertema med den hon upprepade gånger lovet ge sparken är svårt att förstå. Resultatet ser vi nu i den upplösning som är förestående.

Ur landstingets synpunkt vore det oerhört mycket billigare att byta ut Beertema, så även ur kompetenssynpunkt. Men med politikens ibland svårbegripliga logik kommer populisten gå vinnande ur striden, och medborgarna få betala priset.

2011.02.18
Jarl Strömbäck
fd landstingpolitiker

Inga kommentarer: