När ryssvärmen slår till under sommardagar kan den göra Tornedalen och norra Norrland till varmast i landet, ibland också varmast i Europa. När den kommer med sitt iskall täcke vintertid då hukar vandrarna och rimfrosten biter i hår och skägg.
Så har det varit nu en dryg vecka, inte bara i norr. Vid den gångna veckans tågresa till Jönköping och tillbaka, var det ett kallt och snörikt land som visade upp sig. Mest snö i landet fanns det i småländska Mullsjö som jag passerade med tåget. Och visst var drivorna imponerande, väl så höga som en normalvinter i februari här uppe i norr. Vart har det varmare klimatet tagit väder kanske en och annan undrar inte bara i vårt land. Snökaos och kyla har ställt till ordentlig oreda också i länder som England och norra Europa.
Från det till valrörelsens efterspel, ett efterspel som är väl så intressant som valrörelsen. Där faller partiledare och företrädare ifrågasätts. Förändringsprocesser orsakade av valrörelsen skapar vågor av missnöje hos många berörda, och skyddsreaktioner hos andra. Egenintresset vägs mot partiintresset i partier, stora som små. Min småländska resa och dess förhandlingar var uttryck för det, men samma krafter skakar nu det parti som stått för kontinuitet och trygghet under årtionden S-partiet i grunden.
I media får vi läsa partsinlagor skrivna av medarbetare eller under pseudonym av de som känt sig drabbade, och ändå är det så att när ett parti låter egenintresset ta över politikens roll, då har man beträtt det sluttande plan som leder till undergång. Det är nämligen politikens innehåll och skötsel som väljarna kommer att prioritera i varje demokratiskt hållet val. Bara med fusk eller förtryck på olika sätt kan en usel politik hålla sig kvar vid makten.
I det sammanhanget är de ekonomiska stöd som utgår till partierna i grunden en form av korruption, de leder till att gamla system hålls under armarna, medan nya tankar, nya grupperingar har ytterligt svårt att slå sig fram. Det är skillnad i villkor mellan folkpartiledaren Jan Björklunds möjlighet att i sin roll ha stöd av 3 pressekreterare, och det lilla partiets ständiga pengabrist.
När därför Transparency International i en uppmärksammad artikel på DN-debatt 2010.10.26 skrev att ”korruptionen i Sverige ökar och måste tas på större allvar” hänvisar man bland annat till partiernas finansiering.
Lagstiftarna göder sig själva, och det är inget gott tecken.
2010.12.01
Jarl Strömbäck
1 kommentar:
"småländska Mullsjö"? Mullsjö ligger i Västergötland! Precis som Habo och Tidaholm!
Skicka en kommentar