onsdag, december 22, 2010

Vi hafva det bra...




Bifogad bild från en svunnen tid kan få vara en liten illustration inför julen. Låt vara att den speglar sommar och ungdom, mer än vinter och kyla. Flaskan är väl inte ”comme il faut” idag, men ändå på de flesta julbord. Och julen hör ju glädjen till eller hur. Efter den lilla vinjetten med leendet i bakgrunden kan det vara dags för en annan verklighet.

Det är tragiskt när vantolkningar av verkligheten inskränker perspektiven. När omdömet förmörkas av uppfattningen om den egna förträffligheten, och det egocentrerade synsätten. När vidsyntheten alltmer begränsas av mentala skygglappar och det egna jaget sätts i centrum.

Under de senaste veckorna har man i Örnsköldsviks Allehanda kunnat läsa ett antal insändare, låt vara under pseudonym men av språkbruket att döma liksom innehållet, skrivet av samme person. Skrivningarna har haft två mål, det ena angrepp på SPI styrelse och enskilda ledamöter i styrelsen. Det andra att med tekniken att tala om sin egen förträfflighet i tredje person, söka stöd för alltmer förvirrade synpunkter.

När skall man bemöta virriga, osammanhängande och osakliga angrepp? Det är tragiskt när omdömet fördunklas, smärtsamt att åse för gamla vänner. I det har också media en roll. Hur långt är man där beredda att gå.? Hur grova får personangreppen bli i debatten? Hur långt vill man gå för att publicera det som i grunden är en tragisk utveckling, mänskligt förfall speglat i alltmer förvirrade personangrepp och uppfattningar?

Om några timmar kommer barn- och barnbarn strömma in. Då blir det stoj och gamman, förväntan inför tomten som lovat komma. Den riktiga tomten alltså, inte någon utklädd pappa eller morfar. Dags att tänka positivt, var dag har nog av sin egen plåga.
Nu skall vi hafva roligt, God Jul

2010.12.22
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: