Det utopiska är nära, George Orwells 1984 förflyttat till 2010-talet? Det som nu sker runt Wikileaks blir till en förevändning för auktoritära krafter, också i ”demokratiska” stater i den sk fria världen att ifrågasätta det fria ordet. För hetsjakten på Wikileaks är just det, också en hetsjakt på det fria ordet.
Under en tid i min militära karriär var jag ansvarig för det hemliga handlingarnas hantering på en större militär institution. De skulle registreras noga, förvaras i kassaskåp och misskötsel var ett allvarligt brott. Strängt nog för att motivera avsked om så skedde. Naturligt nog var ingen särskilt road av att råka ut för den nesan. I vårt land har vi så vitt jag vet haft en tämligen vattentät hantering av de handlingarna.
När nu Wikileaks kan få tillgång till mängder av ”classified material” för att använda internationellt språkbruk, så borde naturligtvis berörda stater och myndigheter fundera fler än en gång över sin egen kontroll och organisation. Medias roll, i det här fallet Wikileaks är självklar och viktig, nämligen den att ge oss medborgare del av den öppenhet man annars så gärna talar om.
Organisationen Reportrar utan gränser fördömer nu cyberattackerna och de politiska påtryckningarna som görs för att döda Wikileaks. Det är i sig chockerande att förment demokratiska stater som Frankrike och USA agerar på liknande sett som Kina och andra diktaturstater. Man påpekar också att Wikileaks har rätt enligt den amerikanska konstitutionen att publicera de dokument man lagt ut på sin webb-sajt.
Det är bara att hålla med, om något borde den öppenhet man annars så ivrigt talar för i de demokratiska staterna nu välkomnas. Den ger oss som medborgare i världen en bättre förutsättning att förstå olika händelsekedjor, och den tvingar olika beslutsfattare att tänka över sina ord och handlingar.
2010.12.08
Jarl Strömbäck
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar