söndag, december 19, 2010

Alternativ i vintertid

Ute faller snö och i media kan vi läsa att den tidiga vinter vi nu upplever i vårt land är den kallaste på 150 år. Nog är det anmärkningsvärt i vår av klimatdebatt och global uppvärmning präglade tid. Och det här gäller ju inte bara i vårt land, det handlar om större delen av Europa också. Om det nu är så att vår livsstil påverkar klimatet, så borde man kanske tänka i vidare ramar än bara global uppvärmning. Till exempel på hur vi tar hand om vårt eget biologiska avfall.

Det enda drivmedel som är nästintill klimatneutralt är biogas. Alla övriga drivmedel ger utsläpp av växthusgaser i större omfattning. Av det skälet så satsar man i delar av vårt land liksom inom EU nu i allt större utsträckning på biogasen som drivmedel. Den utvecklingen löser inte bara frågan om ett klimatneutralt drivmedel, den löser också delar av avfallshanteringsproblemet. Det biologiska avfallet bryts ju ner och minskar starkt i volym genom den rötningsprocess som ger biogasen.

Nu byggs nätet av stationer som säljer fordonsgas ut i allt snabbare takt. I syd-och mellansverige har flertalet kommuner sådana tankställen. En stor del av taxi-flottan i Stockholm kör på gas, och de flesta stora bilmärken har gasbilar som miljöbilar i sin försäljning. Också i flertalet norrländska kommuner säljs miljöbilar med gas som drivmedel, men tankställe saknas.

Har man höga miljömål borde biogas till försäljning finnas i alla kommuner, vilket inte är fallet. Undantagen i norr är Sundsvall, Östersund och Boden. Samt Skellefteå där också stadsbussarna körs på biogas och man skyltar om att det är världens miljövänligaste drivmedel. För de som vill ta miljöansvar genom att köra på biogas återstår att finna den?.


Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: