torsdag, juni 12, 2008

Som man sår får man skörda!

Biogasanläggning

Häromdagen (11.6) kunde vi läsa om beslutet att köpa Folkets Parks i Örnsköldsvik av folketshus föreningen, för att därefter hyra ut den, rimligen då till en hyra som föreningen kan bära. Mellanskillnaden vilken bör bli några millioner per år blir på det sättet lättare att dölja i den kommunala bokföringen, och debatten kommer inte som förut att bli ett återkommande problem för s-majoriteten.

I och för sig är det inget konstigt i att Folkets Park varit ett ekonomiskt sorgebarn från födseln. Anläggningen var tydligen för stor för sina huvudmän redan från början, och kommunens val att investera stora belopp i konkurrerande anläggningar, Arken och Arenan har naturligtvis gjort Parkens möjlighet att konkurrera om konferenser och evenemang så mycket svårare.

För ett par månader sedan var rubrikerna stora över de 156 miljoner som SEKAB behövde för att överleva till halvårsskiftet. Den turbulensen medförde att Skellefteå klev ur sitt åtagande med buller och bång, men i vår kommun måste bra pengar kastas efter dåliga för att uttrycka sig milt. Nu är vi vid halvårsskiftet, och var finns den nye och kapitalstarke ägare man utlovade skulle frälsa bolaget och befria kommunen från riskerna i SEKAB?

När också FN: s livsmedelsexpertis varnar för etanolsatsningarnas påverkan på livsmedelsförsörjningen, och framställningen ur skogsråvara är lika kontroversiell men av andra skäl, då borde också den mest idealistiske våga ifrågasätta satsningarna.

Den glömda möjligheten å andra sidan, som borde få långt mer utrymme i vår energisatsning är biogasen. I allt vårt avfall som produceras i lantbruk, industri och privat ryms enorma mängder av möjligheter att framställa biogas som sedan kan fungera som drivmedel utan några egentliga utsläpp av miljöstörande gaser. Samtidigt löser man till stor del problemen med det avfallsberg som blir ett allt större problem både lokalt och globalt. Där borde Processum och andra sätta in sina resurser och en ny industri ha en verkligt intressant uppgift och framtid.

”Som man sår får man skörda” enligt odalmännen, dags att inse att det är "nya grödor" man skall satsa på när överetableringen på evenemangsidan kräver allt mer kommunalt stöd, och den ifrågasatta etanolsatsningen visar sig vara långt ifrån den frälsningslära man försökt göra den till.

2008.06.12

Jarl Strömbäck
Relingsvägen 22
891 78 Bonässund
070-6727669
http://liberalavindar.blogspot.com

Inga kommentarer: