torsdag, juni 05, 2008

Barack Obama for president!



USA är förhoppningarnas land. Det var det när koloniseringen började för 400 år sedan, det var det när mina 3 farbröder åkte över för snart 100 år sedan, och det är det nu. Möjligheternas land för den som vill satsa och anstränga sig?

Men det är också ett land med en historia av våld och orättvisor. Rasmotsättningar och förtryck av minoriteter. Så vilken bild vi ser ligger mycket i betraktarens eget öga. Ändå lockas ständigt nya generationer att söka sig till ”the land of Hope and opportunities”.

När nu Barack Obama kan utropa sig till segrare i kampen som demokraternas presidentkandidat är det uppseendeväckande och stort. För egen del minns jag väl när hans store föregångare, Martin Luther King fick offra sig för sin övertygelse. ”I have a dream”, den drömmen kan nu Obama få som sin stora uppgift att förverkliga. Ett USA där allas möjligheter sätts i centrum, där våldet ges minskat utrymme och livskvalité får en modernare tolkning än den som ryms i militär övermakt.

USA har i sin paradoxala blandning av synsätt visat sig ge utrymme för en person med rötter långt utanför de fina salongerna att ändå ta dem i besittning. Hade det varit möjligt i Elysee-palatset eller Rosenbad? Knappast är väl ett ärligt svar.

Grattis Barack Obama, och ”well done” USA: s alla demokrater. Samlas nu under flaggorna och se till att USA får en ny president, och en ny politik. Det är något som både USA och världen i övrigt behöver.

2008.06.05


Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: