tisdag, juni 17, 2008

"In hate we trust".



Så var det dags för Norrlands Jerusalem att pröva sin känsla för tolerans och yttrandefrihet. Utställningen Ecce Homo har drabbat Örnsköldsvik. Det är nyttigt med den sortens prövningar, fördomar och värderingar ställs på sin spets, och fundamentalismen tvingas ut i ljuset.

Homosexualiteten är synd säger Bibeln och ett par av oppositionsledarna nickar och ryser över barbariet att visa nakna män. Och visst, av någon anledning tycker jag att den nakna kvinnokroppen är mer tilldragande än den manliga, åtminstone den unga och ännu oförstörda. Men kanske har det med heterosexualiteten att göra, eller för att tala med rödstrumporna, vår roll som oförbätterliga mansgrisar.

Hur som helst med det, visst kan man få morgonkaffet i vrångstrupen när lokalbladet bjuder på en naken man med överdimensionerad penis på första sidan. Och visst skall valfriheten att se, eller inte se utställningen finnas där. Men i den valfriheten ryms också att den måste få visas.

Så de politiker som har så svårt för att acceptera det att man direkt hotar ansvariga i förvaltningen om avsked, de står för värderingar som inte har med liberalt frihetligt tänkande att göra. Religiös fundamentalism är lika osmaklig oavsett klädedräkt.

2008.06.17

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: