fredag, maj 30, 2008

Skilda Världar!



Häromdagen (30.5) presenterades betänkandet ”Värdigt liv i äldreomsorgen”. Samma dag kunde vi i lokaltidningen (ÖA) läsa om miljonrullningen till en av glamourens arenor, Folkets Park. Kontrasterna som framträder är osannolika och ovärdiga ett civiliserat samhälle.
I synen på äldreomsorgen skriver bland annat utredaren Torbjörn Larsson.

”Det finns skrämmande exempel på missförhållanden på det emotionella planet. Äldre behandlas som kroppar utan integritet, utan själsliv och utan intressen…Kollektiva lösningar passar dåligt för äldre människor. Och ändå är nästan all äldreomsorg uppbyggd såsom en kollektiv lösning med standardiserat utbud.”

Måhända är vi så mycket bättre i vår kommun att vi inte behöver ta vid oss av utredarens slutsatser och förslag till en mer individuell syn på omsorgen om de äldre. Kanske är de som gnällt över dålig mat, opersonligt bemötande och brist på platser på boenden bara gnällspikar som gör felaktiga prioriteringar. Det är ju galorna och arenorna som får rubrikerna, uppmärksamheten och pengarna?

Under tiden blir det alltfler som inte vill arbeta i en omsorg som inte längre ser individen. Och i skolorna är den tekniska utrustningens standard så dålig att man inte längre kan hantera för verksamheten viktiga informations – och dataprogram.

Men pengar finns att med skattepengar mata glamourens arenor.

2008.05.30
Jarl Strömbäck
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669
http://liberalavindar.blogspot.com

Inga kommentarer: