tisdag, maj 06, 2008

Forum för gränsöverskridande!



Imorgon (7.5) samlas drygt 200 delegater till Europaforum i Örnsköldsvik. Europaforum är en sammanslutning med EU-rötter som arbetar för att göra norra Sverige, och till del också norra Finland och Norge, starka i relationen till EU.

I grunden handlar det om pengar och inflytande. EU: s målgrupps pengar är viktiga för investeringar på olika områden i vår nordliga region, och än så länge har vi också lyckats få en del av den kaka som EU på det området fördelar. Många är de projekt som aldrig skulle ha kommit till stånd utan EU-stödet, och den påverkan som ett aktivt regionalt samarbete fört fram till.

I det sammanhanget finns det anledning att fundera över logiken, eller snarare bristen på logik hos dem som så gärna samlas i Europaforum, men har så svårt att tänka sig samarbete i en organiserad norrländsk region.

Kanske är det så enkelt som att motståndet mot den norrländska regionbildningen handlar om ledande politikers rädsla för att mista egna politiska plattformar. I så fall får jag väl önska delegaterna från Jämtland och Sundsvall några trevliga dagar med mingel i det gränsöverskridande Europaforum.

För övrigt önskar jag den jämtländske Europageneralen, och trolige EU-parlamentarikern efter valet 2009 Jens Nilsson (S), lycka till med Europaforum.
Kanske är det en finare församling att leda än ett norrländskt regionparlament?

2008.05.06
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: