söndag, maj 11, 2008

Kulturbärare av rang.


Vårkvällen är närmast magisk denna pingstafton. Värmen under dagen har varit högsommarlik, och stannar kvar ännu sent på kvällen. Bilen har fått rulla några mil ner till Nordingrå och det magnifika kulturarv, Mannaminne som paret Anders och Barbro Åberg byggt upp där.

I restaurangen spelar sju äldre gentlemän under namnet Real Stompers gladjazz så det står härliga till. Den fullsatta lokalen njuter av musik, god mat och en härlig stämning.
Det är förunderligt att paret Åberg orkat med att ge oss Västernorrlänningar detta friluftsmuseum, unikt i Sverige och för övrigt i något land.

När jag i pausen står och talar med nestor musikant och tittat på byggnaderna i den nedgående solen är vi slående överens om att Mannaminne är en unik tillgång som borde värderas högt också av det offentliga systemet. Med 200 000 besök per år har man dubbelt så många besökare som länsmuseet i Härnösand.
Medan länsmuseet får 25 miljoner per år av kommuner och landsting, får Mannaminne på sin höjd lite projektpengar. Och länsstyrelsen hade tillsammans med andra myndigheter råd att spendera ca 50 miljoner på en könlös bunker vid Skuleberget, en anläggning som kunde ha blivit en integrerad del av Mannaminne, men nu blir en kostnadsdrivande blindtarm utefter
E-4.

I en tid när kulturarvet slängs ut ur museet och det förvandlas till en galleria för popkultur är det ändå skönt att det finns de som värnar om kulturarvet, både den levande musiken och konsten, dess byggnader och interiör.
Tack Real Stompers och Åbergs på Mannaminne.

2008.05.11
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: