onsdag, maj 14, 2008

Det jäser i leden.



Förtroende är inget man äger, det är något man förtjänar men också kan mista mycket snabbt. I valet 2006 demonstrerades det på åtminstone två sätt. Dels var förtroendet för Göran Persson och hans ledarstil illa skadat. Hans arroganta attityd hade skapat soffliggare i det egna leden och bristande motivation att arbeta med valet bland många trotjänare. Dels fanns en stor nyfikenhet på vad alliansen skulle kunna åstadkomma i regeringsställning. Mer än någonsin tidigare hade man ju demonstrerat enighet inför valet.

Resultatet blev också ett regeringsskifte som snart började svikta i opinionsmätningarna. Nu jäser det i många led, och det kan i mycket hög grad tillskrivas otydlighet på gränsen till det manipulativa i ett antal för en stor allmänhet viktiga frågor.

För pensionärskollektivet har åldersdiskrimineringen i skattehänseende väckt ont blod. Även pensionärernas huvudorganisationer har officiellt krävt en hävning av det de menar är en åldersdiskriminerande skattetillämpning. De socialdemokratiska ingreppen då man konfiskerade delar av pensionskapitalet, ersätts av alliansregeringen med den principiellt väldigt provocerande åtgärden att konfiskera delar av pensionerna genom en högre skatt på pension än på arbetsinkomster.

I många år har villaägare landet runt agerat för ett avskaffande av fastighetsskatten. I valrörelsen var den frågan viktig för mängder av människor, resultatet har blivit att större delen av dem som bor utanför storstadsområdena kommer att få högre skatt, medan de som bor i områden med höga fastighetspriser blir vinnare. Den effekten hade nog få väntat sig i valögonblicket 2006.

Energipriserna slutligen är avgörande för både företags och enskildas ekonomi. Energiskatterna inte minst på vattenkraften har höjts drastiskt genom ökad beskattning vid källan, fastighetsskatt. Resultatet syns i nedläggningar av moderna och välskötta företag i orter som Utansjö, Vivstavarv och Norrsundet. På drivmedelsidan höjs priserna med hjälp av skatter av olika slag på ett sätt som inte tydliggjorts innan valet. Alliansregeringen har inte medfört någon lättnad för dem som behöver energi av olika slag dagligdags, och det gör vi ju alla.

Så att alliansregeringen gör ett bra arbete på andra områden räcker inte för att bibehålla det förtroende man fick av folket valnatten. Om man vill ändra på det, då krävs ett hårt arbete. Och det är lättnader och principiell rättvisa som efterfrågas, inte det vanliga käbblet mellan regering och opposition.

2008.05.14
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: