onsdag, april 30, 2008

Vårtal



Vår vindar friska
Leka och viska
Lundarna kring likt älskande par.
Strömmarna ila
Finna ej vila
Förrän i havet störtvågen far.

Visst är den underbar- våren.
När livet vaknar upp på nytt
Fåglarna återvänder med ljusets återkomst.
Storspoven flöjtar och måsarnas skrik hörs åter över nejden, alltmedan skatornas kiv hörs i häckningsbestyren.

Jag har haft förmånen att under mitt arbetsliv resa mycket. Jag har besökt alla kontinenter, korsat alla våra oceaner med fartyg av olika slag och besökt platser som många drömmer om att få besöka. Söderhavets öar med namn som Galapagos, Marquesas, Tonga, eller Fidji, Sydamerikas kuster och Australiens stora barriärrev och Nya zeelands böljande landskap. Men i all exotism har alltid rymts rötterna till vårt skandinaviska landskap, våra årstider, mörkrets och ljusets tid.
Tillbaka till vårt svenska klimat. Tillbaka till årstiderna. Till höstens stillhet, vinterns sakrala vithet och skidans härliga spår. Tillbaka till vårens livgivande uppvaknande. Och visst är resan mödan värd, men borta bra är ändå hemma bäst.

Vintern rasat ut… säger texten i valborgs mest kända sång, och visst kan man fundera över vart vintern är på väg? Men samtidigt som vi haft en mild och snöfattig vinter här nere vid kusten, har andra delar av världen, Kina, USA och Afghanistan haft rekordstora problem med kyla och snö. Så kanske är det bara så att jorden snurrar, och nästa år är det vår tur att få skotta och elda? Min vän klimatforskaren som har perspektiv på tusentals år, hävdar bestämt att klimatets naturliga cykler betyder mer än vår påverkan. Kanske kan det vara en tröst i den debatt om klimatförändringar som är så intensiv.

För ett par veckor sedan miste en lite Engla-flicka livet under en våldsmans hand. Låt oss sända en tanke till henne och hennes familj, nu drabbad av sin sorg, sina prövningar. Sådana händelser ger en ibland nyttig påminnelse om hur olika våra verkligheter är också i vårt trygga land. Vi lever i ett land som har så mycket av positiva värden. En demokrati som för det mesta fungerar. En trygghet som vi oftast kan känna tillit till. Så låt oss vakta på de positiva värdena också framgent. I det har vi alla en roll.


Valborg är ju också traditionellt herrkörernas tid. I brist på kör låt mig få avsluta med att läsa den vårhälsning som kanske mer än andra hörs när sångarna får upphäva sina röster.


” Glad såsom fågeln i morgonstunden
hälsar jag våren i friska natur
lärkan mig ropar och trasten i lunden
ärlan på åkern och orren i fur´n
Se hur de silvrade bäckarna små
Hoppa och slå, hoppa och slå
Vänliga armar kring tuvor och stenar
Se hur det spritter i buskar och grenar
Av liv och av dans av liv och av dans
I den härliga vårsolens glans
I den härliga vårsolens glans..

Ha nu en riktigt trevlig och fin sommar allesammans.
Välkommen härliga vår…

2008.04.30
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: