onsdag, april 02, 2008

Aprilskämt i Örnsköldsvik?

Kulturarv ut--kitsch in!

Darth Wader på torget istället för sörköraren och första april. ”Mycket tålde han skrattas åt, men mera att hedras ändå, för att citera Runeberg. Gränsen mellan dikt och verklighet är tunn som nattgammal is ibland, i vart fall när det gäller kulturarvet i vår stad.

För så är det, att få ord i alfabetet drabbats mer av verbal inflation än ordet kultur. Det ord som en gång var förbehållet vårt kulturarv, konsten och litteraturen har nu tagits i intäkt för i stort sett allt i samhället, från drogkulturer över skräpkultur och populärkultur till någonstans i en glömd verklighet dess urtida ursprung.
Spelar ingen roll tycker kanske många, men ord kan devalveras och därmed mista sin betydelse. Och när så sker är det så mycket lättare att ta över den arena där ordets ursprung härskade.

Så förvandlas kulturarvets boning, museet till ett galleri för skräp-eller populärkultur, välj vilket. Då kan man också dumpa sörköraren i havet, vem bryr sig om kulturarvet?
Visst är det så att populärkultur, eller för den delen skräpkultur också bör få ha sin arena. Star Wars utställningen har ekonomiskt gått ihop innan den ens satts upp, tack vare den geniala konstruktion som via EU-bidrag och andra bidrag, läs gärna skattepengar, ger kommunen ett belopp vilket i stort sett stämmer med utställningens beräknade kostnad. Öviks kommun är duktiga på att ragga bidrag, och inget fel i det.

Nej felet i tanke och själ uppstår när man i den ena kulturens namn förvägrar den traditionella kulturen dess arena. Man stjäl dess boning. Och i det politiska huset hördes en enda avvikande röst. Nog kan det tyckas lite märkligt.

2008.04.01

Jarl Strömbäck
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669
http://liberalavindar.blogspot.com

Inga kommentarer: