fredag, april 25, 2008

Kloka beslut

Öviks sjukhus

Landstingsfullmäktige i Västernorrlands län den 23-24 april 2008, kommer att gå till historien genom det beslut som fattades om att bilda ett regionparlament tillsammans med Norrbotten och Västerbotten, och därmed i realiteten avskaffa sig själv. Det hör annars inte till vanligheterna att politiker ställer sina platser till förfogande, och alla gjorde heller inte det i omröstningen.
De moderata och sjukvårdspartisterna var de som nu visade att man till varje pris vill behålla landstinget. Så visar det sig till sist att de som annars så ivrigt kritiserat landstingets funktioner, nu visat sig vara de som helst vill ha den gamla ordningen kvar.

Annars var det också en märkesdag genom att undertecknad efter debatt fick två motioner beviljade vilket annars aldrig hänt någon under de 6 år jag funnits i fullmäktige. Den ena motionen avser att fullmäktiges möten skall börja sändas ”live” över webben. Därigenom ges intresserade möjlighet att följa förhandlingarna, och det är bra eftersom medias bevakning tunnas ut alltmer med åren. Dessutom kan man då spara dem på dvd, och den som är intresserad därigenom spela upp gamla debatter för att utröna hur beslut togs.

Den andra motionen tog upp behovet av utökad kompetens i sjukvården på områden som processtyrning och flödesanalys. På det sättet ges en koppling till ett kompetensområde som är viktigt för att få optimalt utnyttjande av organisation och resurser. Här finns säkert en hel del kunskap att hämta till nytta för både landsting och patienter.

Annars kännetecknas vårt landsting av den återkommande kostnadsjakten. Produktivitetsförbättringar förmår inte täcka upp de kostnadsökningar som sker årligen. Dessutom har vi en pensionsskuld som snart skall börja betalas ut, och kommer att bli en tung belastning.

I det sammanhanget är det särskilt viktigt att lokalisera de förbättringsområden som ändå finns, ett är en fortsatt förbättring av sjuktalen. Från talarstolen gjorde jag jämförelsen med verkstadsföretaget Atlas Copco med 32000 medarbetare globalt. De har ett sjuktal om 2,3% vilket skall jämföras med landstingets 6,5%. Om landstinget kunde nå samma sjuktal som verkstadsföretaget, skulle man kunna spara in minst 135 millioner på minskade sjuk-och vikariatkostnader.

2007 års bokslut blev positivt endast pga. extraordinära intäkter i form av försäljning av bostadsrätter och skattetillskott. Den prognos som nu föreligger för år 2008 visar på ett underskott av 127 millioner. Det innebär ännu ett år med kostnadsjakt och effektiviseringar. Låt oss hoppas att den nya ledning som tillträtt vid länssjukhuset i Sundsvall har handlingskraft och kunskap att genomföra nödvändiga förändringar. Vården behöver arbetsro och framtidstro. Det tillståndet når man inte med ständiga krisrubriker hängande över sina arbetsplatser.

2008.04.25

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: