söndag, april 27, 2008

Länskampen ett hjärnspöke.



Liberalismen har i grunden en stark framtidstro. I den ligger också tron på gränsövergripande frågor, solidaritet och tolerans. Med den grunden har den liberala rörelsen i Folkpartiet samarbetat med andra länder, med frihetsrörelser och inte minst i vår tid varit en drivande kraft för ett bra samarbete inom EU.

Därför är det också positivt att Norrbotten nu under ett antal år byggt ett mycket fint samarbete inom Barentsregionen. IKEA-satsningen i Haparanda är exempel på en succé som bär frukt ur den gränslöshet som gradvis växer fram mellan länder och regioner. Det är utmärkt, och samarbetet mellan Haparanda-och Torneå som växer sig allt starkare ses som en förebild i gränsöverskridande relationer.

Mot den bakgrunden skall också den insändare ses som ett antal folkpartister från Norrbotten placerat i TÅ den 25 april 2008. Nog är det minst sagt udda att navelskåderi och förändringsrädsla exponeras så uppenbart i liberala sammanhang. Försöket att exportera den personliga trångsyntheten är dömt att misslyckas, besluten att gå vidare med regionbildningen har dessbättre vidsynta politiker nu tagit i alla de tre berörda länen. Om nu regionbildningen beviljas av regeringen, vilket jag innerligt hoppas, återstår naturligt nog att kraftsamla kring en ny organisation.

Den uppgiften är onekligen en utmaning, men det är en positiv utmaning som har alla möjligheter att skapa ett starkare och handlingskraftigare Norrland.

2008.04.25
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: