torsdag, april 17, 2008

Tomten



Ord i vårt svenska språk har ibland olika innebörd. Med ordet Tomten tänker vi främst på den, ursprungligen grå lille gubbe, men numera i klarröda kläder med lite vitt här och där, som kommit att symbolisera årets största helg. Den ljusfest i decembermörkret vi kallar julen och har Tomten som sin alldeles självklara symbol, inte minst för barnen.

Men ordet har också en annan innebörd, nämligen den som en beskrivning av en jordlapp, en plats för den egna villan och en tummelplats för barnen. I den betydelsen söker unga familjer sin plats på jorden, tomten blir ett uttryck för som knyter an till arvet från gångna tider. Ägandet och rötterna, bekräftelsen och stoltheten i det egna skapandet.

Med våren vaknar livslust likt trädens sav och fåglarnas återkomst. Just nu planerar säkert många unga familjer, kända och okända för den ansträngning, men också bekräftelse som finns i det att sätta spaden i jorden, att börja arbetet på den egna tomten. Glädjen i det kan vara enormt stor, även om osäkerheter och prövningar inte skall underskattas. Och kanske finns där också kopplingen mellan de två betydelserna av ordet tomten.

Kanske myser den gamle gubben, om han nu finns, över att se fliten hos dem som planerar för det egna boendet. Gamla tiders stall ryms förvisso inte på vår tids villatomter. Men kanske finns det också i vår urbana tid ett hörn för en grå gubbe på den egna tomten.

16.4.2008
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: