söndag, april 20, 2008

Kulturpolitik för hela landet

Uppskattad amatörteatergrupp.

1974 beslöt riksdagen om en nationell kulturpolitik. Nu 34 år senare pågår en Kulturutredning med uppdrag att revidera och modernisera kulturpolitiken.

Ibland får man ett intryck av att den kulturpolitiska diskussionen är förbehållen konstnärernas försörjning eller stödet till institutioner som museer, teatrar och operor. Annat göre sig icke besvär. Det är en farlig utgångspunkt.

Kultur handlar främst om att bidra till en samlad demokratisk värdegrund, ge människor oavsett bostadsort, kön, bakgrund och ålder rätt till såväl kulturupplevelser som eget skapande. Det handlar också om att lyfta bildningsperspektivet i en tid när ytlighet, fragmentisering i media och konsumtionshysteri har stort genomslag. Lägg därtill att kulturen också är en av de viktigaste lokaliseringsfaktorerna när företag etablerar sig.

När vi pratar kultur pratar vi således såväl demokrati och bildning, som tillväxt och företagande. Kulturutredningens resultat påverkar därför i allra högsta grad vår verklighet och vardag.

Vill vi att kulturen skall komma många till del är det bästa sättet att stärka studieförbunds, kulturföreningars och samlingslokalorganisationers möjligheter att arrangera kulturaktiviteter. Kulturen är en rättighet för alla.

Bara i vårt län genomförde studieförbunden under år 2007, 9958 studiecirklar med 658.170 deltagare. Det innebär som en jämförelse att varje vecka fylldes motsvarande två normala ishallar med kultur- och bildningstörstiga cirkeldeltagare. I tillägg kommer ett mycket stort antal kulturarrangemang i vilka studieförbunden medverkar som arrangörer. Studieförbunden är unika när det gäller att nå många och det är detta perspektiv på kulturfrågorna som jag vill uppmärksamma.

Man kan gå vidare för att bredda kulturdiskussionen ytterligare, här är några ideer:

- Idrotten fick 500 miljoner kronor av Svenska Spel till ”Idrottslyftet”. Avsätt regionala och kommunala medel till ett ”kulturlyft” för att stimulera framförallt ungdomars kulturintresse inom exempelvis områdena musik, teater, dans, konst och film. Ungdomars kulturengagemang har samma rätt till stimulans som idrottsintresset.

- Villkora det offentliga stödet till institutionsbunden kulturverksamhet. Minst tio procent av stödet skall öronmärkas för samverkan med den breda verksamhet som bedrivs av studieförbund, föreningar och nätverk ”utanför institutionerna”. Det är först när kulturaktiviteten sipprat ut i varje stadsdel, by, bostadsområde som vi kan tala om en heltäckande kulturpolitik.

- Många lokala mötesplatser/arenor/scener är av avgörande betydelse för att göra kulturen tillgänglig i hela vårt län. Satsa resurser på att stärka och utveckla samlingslokalerna det stimulerar mötet mellan professionella kulturutövare, amatörer och publiken. Institutionerna måste göra produktioner som går att spela också på små scener runt om i vårt län.

Det är några av mina idéer men det finns garanterat fler. Låt dom komma fram i diskussionen. Om inte vi här i vårt län engagerar oss och för fram våra synpunkter riskerar kulturdebatten att vara kvar på de bakgårdar där den normalt huserar och därmed bara bli en fråga för snäva särintressen.

2008.04.21
Jarl Strömbäck
Styr.ledamot Bildningsförbundet Mittnorrland
Reg.Ordförande Studieförbundet Vuxenskolan
Relingsvägen 22
891 78 Bonässund
070-6727669

Inga kommentarer: