onsdag, april 30, 2008

Vårtal



Vår vindar friska
Leka och viska
Lundarna kring likt älskande par.
Strömmarna ila
Finna ej vila
Förrän i havet störtvågen far.

Visst är den underbar- våren.
När livet vaknar upp på nytt
Fåglarna återvänder med ljusets återkomst.
Storspoven flöjtar och måsarnas skrik hörs åter över nejden, alltmedan skatornas kiv hörs i häckningsbestyren.

Jag har haft förmånen att under mitt arbetsliv resa mycket. Jag har besökt alla kontinenter, korsat alla våra oceaner med fartyg av olika slag och besökt platser som många drömmer om att få besöka. Söderhavets öar med namn som Galapagos, Marquesas, Tonga, eller Fidji, Sydamerikas kuster och Australiens stora barriärrev och Nya zeelands böljande landskap. Men i all exotism har alltid rymts rötterna till vårt skandinaviska landskap, våra årstider, mörkrets och ljusets tid.
Tillbaka till vårt svenska klimat. Tillbaka till årstiderna. Till höstens stillhet, vinterns sakrala vithet och skidans härliga spår. Tillbaka till vårens livgivande uppvaknande. Och visst är resan mödan värd, men borta bra är ändå hemma bäst.

Vintern rasat ut… säger texten i valborgs mest kända sång, och visst kan man fundera över vart vintern är på väg? Men samtidigt som vi haft en mild och snöfattig vinter här nere vid kusten, har andra delar av världen, Kina, USA och Afghanistan haft rekordstora problem med kyla och snö. Så kanske är det bara så att jorden snurrar, och nästa år är det vår tur att få skotta och elda? Min vän klimatforskaren som har perspektiv på tusentals år, hävdar bestämt att klimatets naturliga cykler betyder mer än vår påverkan. Kanske kan det vara en tröst i den debatt om klimatförändringar som är så intensiv.

För ett par veckor sedan miste en lite Engla-flicka livet under en våldsmans hand. Låt oss sända en tanke till henne och hennes familj, nu drabbad av sin sorg, sina prövningar. Sådana händelser ger en ibland nyttig påminnelse om hur olika våra verkligheter är också i vårt trygga land. Vi lever i ett land som har så mycket av positiva värden. En demokrati som för det mesta fungerar. En trygghet som vi oftast kan känna tillit till. Så låt oss vakta på de positiva värdena också framgent. I det har vi alla en roll.


Valborg är ju också traditionellt herrkörernas tid. I brist på kör låt mig få avsluta med att läsa den vårhälsning som kanske mer än andra hörs när sångarna får upphäva sina röster.


” Glad såsom fågeln i morgonstunden
hälsar jag våren i friska natur
lärkan mig ropar och trasten i lunden
ärlan på åkern och orren i fur´n
Se hur de silvrade bäckarna små
Hoppa och slå, hoppa och slå
Vänliga armar kring tuvor och stenar
Se hur det spritter i buskar och grenar
Av liv och av dans av liv och av dans
I den härliga vårsolens glans
I den härliga vårsolens glans..

Ha nu en riktigt trevlig och fin sommar allesammans.
Välkommen härliga vår…

2008.04.30
Jarl Strömbäck

söndag, april 27, 2008

Länskampen ett hjärnspöke.



Liberalismen har i grunden en stark framtidstro. I den ligger också tron på gränsövergripande frågor, solidaritet och tolerans. Med den grunden har den liberala rörelsen i Folkpartiet samarbetat med andra länder, med frihetsrörelser och inte minst i vår tid varit en drivande kraft för ett bra samarbete inom EU.

Därför är det också positivt att Norrbotten nu under ett antal år byggt ett mycket fint samarbete inom Barentsregionen. IKEA-satsningen i Haparanda är exempel på en succé som bär frukt ur den gränslöshet som gradvis växer fram mellan länder och regioner. Det är utmärkt, och samarbetet mellan Haparanda-och Torneå som växer sig allt starkare ses som en förebild i gränsöverskridande relationer.

Mot den bakgrunden skall också den insändare ses som ett antal folkpartister från Norrbotten placerat i TÅ den 25 april 2008. Nog är det minst sagt udda att navelskåderi och förändringsrädsla exponeras så uppenbart i liberala sammanhang. Försöket att exportera den personliga trångsyntheten är dömt att misslyckas, besluten att gå vidare med regionbildningen har dessbättre vidsynta politiker nu tagit i alla de tre berörda länen. Om nu regionbildningen beviljas av regeringen, vilket jag innerligt hoppas, återstår naturligt nog att kraftsamla kring en ny organisation.

Den uppgiften är onekligen en utmaning, men det är en positiv utmaning som har alla möjligheter att skapa ett starkare och handlingskraftigare Norrland.

2008.04.25
Jarl Strömbäck

fredag, april 25, 2008

Kloka beslut

Öviks sjukhus

Landstingsfullmäktige i Västernorrlands län den 23-24 april 2008, kommer att gå till historien genom det beslut som fattades om att bilda ett regionparlament tillsammans med Norrbotten och Västerbotten, och därmed i realiteten avskaffa sig själv. Det hör annars inte till vanligheterna att politiker ställer sina platser till förfogande, och alla gjorde heller inte det i omröstningen.
De moderata och sjukvårdspartisterna var de som nu visade att man till varje pris vill behålla landstinget. Så visar det sig till sist att de som annars så ivrigt kritiserat landstingets funktioner, nu visat sig vara de som helst vill ha den gamla ordningen kvar.

Annars var det också en märkesdag genom att undertecknad efter debatt fick två motioner beviljade vilket annars aldrig hänt någon under de 6 år jag funnits i fullmäktige. Den ena motionen avser att fullmäktiges möten skall börja sändas ”live” över webben. Därigenom ges intresserade möjlighet att följa förhandlingarna, och det är bra eftersom medias bevakning tunnas ut alltmer med åren. Dessutom kan man då spara dem på dvd, och den som är intresserad därigenom spela upp gamla debatter för att utröna hur beslut togs.

Den andra motionen tog upp behovet av utökad kompetens i sjukvården på områden som processtyrning och flödesanalys. På det sättet ges en koppling till ett kompetensområde som är viktigt för att få optimalt utnyttjande av organisation och resurser. Här finns säkert en hel del kunskap att hämta till nytta för både landsting och patienter.

Annars kännetecknas vårt landsting av den återkommande kostnadsjakten. Produktivitetsförbättringar förmår inte täcka upp de kostnadsökningar som sker årligen. Dessutom har vi en pensionsskuld som snart skall börja betalas ut, och kommer att bli en tung belastning.

I det sammanhanget är det särskilt viktigt att lokalisera de förbättringsområden som ändå finns, ett är en fortsatt förbättring av sjuktalen. Från talarstolen gjorde jag jämförelsen med verkstadsföretaget Atlas Copco med 32000 medarbetare globalt. De har ett sjuktal om 2,3% vilket skall jämföras med landstingets 6,5%. Om landstinget kunde nå samma sjuktal som verkstadsföretaget, skulle man kunna spara in minst 135 millioner på minskade sjuk-och vikariatkostnader.

2007 års bokslut blev positivt endast pga. extraordinära intäkter i form av försäljning av bostadsrätter och skattetillskott. Den prognos som nu föreligger för år 2008 visar på ett underskott av 127 millioner. Det innebär ännu ett år med kostnadsjakt och effektiviseringar. Låt oss hoppas att den nya ledning som tillträtt vid länssjukhuset i Sundsvall har handlingskraft och kunskap att genomföra nödvändiga förändringar. Vården behöver arbetsro och framtidstro. Det tillståndet når man inte med ständiga krisrubriker hängande över sina arbetsplatser.

2008.04.25

Jarl Strömbäck

söndag, april 20, 2008

Kulturpolitik för hela landet

Uppskattad amatörteatergrupp.

1974 beslöt riksdagen om en nationell kulturpolitik. Nu 34 år senare pågår en Kulturutredning med uppdrag att revidera och modernisera kulturpolitiken.

Ibland får man ett intryck av att den kulturpolitiska diskussionen är förbehållen konstnärernas försörjning eller stödet till institutioner som museer, teatrar och operor. Annat göre sig icke besvär. Det är en farlig utgångspunkt.

Kultur handlar främst om att bidra till en samlad demokratisk värdegrund, ge människor oavsett bostadsort, kön, bakgrund och ålder rätt till såväl kulturupplevelser som eget skapande. Det handlar också om att lyfta bildningsperspektivet i en tid när ytlighet, fragmentisering i media och konsumtionshysteri har stort genomslag. Lägg därtill att kulturen också är en av de viktigaste lokaliseringsfaktorerna när företag etablerar sig.

När vi pratar kultur pratar vi således såväl demokrati och bildning, som tillväxt och företagande. Kulturutredningens resultat påverkar därför i allra högsta grad vår verklighet och vardag.

Vill vi att kulturen skall komma många till del är det bästa sättet att stärka studieförbunds, kulturföreningars och samlingslokalorganisationers möjligheter att arrangera kulturaktiviteter. Kulturen är en rättighet för alla.

Bara i vårt län genomförde studieförbunden under år 2007, 9958 studiecirklar med 658.170 deltagare. Det innebär som en jämförelse att varje vecka fylldes motsvarande två normala ishallar med kultur- och bildningstörstiga cirkeldeltagare. I tillägg kommer ett mycket stort antal kulturarrangemang i vilka studieförbunden medverkar som arrangörer. Studieförbunden är unika när det gäller att nå många och det är detta perspektiv på kulturfrågorna som jag vill uppmärksamma.

Man kan gå vidare för att bredda kulturdiskussionen ytterligare, här är några ideer:

- Idrotten fick 500 miljoner kronor av Svenska Spel till ”Idrottslyftet”. Avsätt regionala och kommunala medel till ett ”kulturlyft” för att stimulera framförallt ungdomars kulturintresse inom exempelvis områdena musik, teater, dans, konst och film. Ungdomars kulturengagemang har samma rätt till stimulans som idrottsintresset.

- Villkora det offentliga stödet till institutionsbunden kulturverksamhet. Minst tio procent av stödet skall öronmärkas för samverkan med den breda verksamhet som bedrivs av studieförbund, föreningar och nätverk ”utanför institutionerna”. Det är först när kulturaktiviteten sipprat ut i varje stadsdel, by, bostadsområde som vi kan tala om en heltäckande kulturpolitik.

- Många lokala mötesplatser/arenor/scener är av avgörande betydelse för att göra kulturen tillgänglig i hela vårt län. Satsa resurser på att stärka och utveckla samlingslokalerna det stimulerar mötet mellan professionella kulturutövare, amatörer och publiken. Institutionerna måste göra produktioner som går att spela också på små scener runt om i vårt län.

Det är några av mina idéer men det finns garanterat fler. Låt dom komma fram i diskussionen. Om inte vi här i vårt län engagerar oss och för fram våra synpunkter riskerar kulturdebatten att vara kvar på de bakgårdar där den normalt huserar och därmed bara bli en fråga för snäva särintressen.

2008.04.21
Jarl Strömbäck
Styr.ledamot Bildningsförbundet Mittnorrland
Reg.Ordförande Studieförbundet Vuxenskolan
Relingsvägen 22
891 78 Bonässund
070-6727669

torsdag, april 17, 2008

Tomten



Ord i vårt svenska språk har ibland olika innebörd. Med ordet Tomten tänker vi främst på den, ursprungligen grå lille gubbe, men numera i klarröda kläder med lite vitt här och där, som kommit att symbolisera årets största helg. Den ljusfest i decembermörkret vi kallar julen och har Tomten som sin alldeles självklara symbol, inte minst för barnen.

Men ordet har också en annan innebörd, nämligen den som en beskrivning av en jordlapp, en plats för den egna villan och en tummelplats för barnen. I den betydelsen söker unga familjer sin plats på jorden, tomten blir ett uttryck för som knyter an till arvet från gångna tider. Ägandet och rötterna, bekräftelsen och stoltheten i det egna skapandet.

Med våren vaknar livslust likt trädens sav och fåglarnas återkomst. Just nu planerar säkert många unga familjer, kända och okända för den ansträngning, men också bekräftelse som finns i det att sätta spaden i jorden, att börja arbetet på den egna tomten. Glädjen i det kan vara enormt stor, även om osäkerheter och prövningar inte skall underskattas. Och kanske finns där också kopplingen mellan de två betydelserna av ordet tomten.

Kanske myser den gamle gubben, om han nu finns, över att se fliten hos dem som planerar för det egna boendet. Gamla tiders stall ryms förvisso inte på vår tids villatomter. Men kanske finns det också i vår urbana tid ett hörn för en grå gubbe på den egna tomten.

16.4.2008
Jarl Strömbäck

måndag, april 14, 2008

Drakborgen.../Dragons castle!



Blandningen av snö och regn strilar ner över ett grått Sundsvall den här söndagen, den 13.4.
Som goda morföräldrar har vi hand om ett treårigt, underbart litet yrväder, som mår bra av att få rasa ut sin dagliga energi. Istället för en promenad till fåglarna vid Sidsjön, föreslår treåringen att vi skall åka till drakborgen, ett nybyggt lekland.

Väl där väntar en upplevelse som ser ut som den ultimata affärsidén för stressade barnfamiljer. Samtidigt som barnen har en mängd attraktioner där de kan klättra och åka, kan föräldrar umgås i kafeterian eller följa barnen i leken. När så behövs kan man också sitta ner och äta lunch eller bara fika. Allt förefaller pedagogiskt och lekglädjen står i proportion till stojet och skratten i lokalen.

Samtidigt pågår en Engla-jakt i dalarna. Den lilla, av fotona i tidningen att döma änglalikt oskuldsfulla 10-åringen har varit försvunnen i en vecka, och jakten på en mördare skall snart vara över. I polisförhören som påbörjas samtidigt med vårt barnbarns lek kommer mördaren att erkänna.

Vår tid har också sina onda drakar. Den ondska som driver människor att ta barns liv är svår att förstå, kanske i synnerhet när man själv möter den tillit som ryms i barnets blick. Att kränka den tilliten är något ofattbart grymt. Att utsläcka den för alltid går inte försvara. Sjukdom som förklaring är svår att förstå, när gärningsmannen efter dådet återgår till att köra sin långtradare.

Kanske är det så enkelt att var tid har sina onda drakar, vilkas uppgift det är att påminna oss alla om skillnaden mellan det onda och det goda, trygghet och otrygghet. Synd bara att det måste demonstreras med vår tids offerlamm.

2008.04.14
Jarl Strömbäck

Dragons castle.

The mixture of snow and icy rain pour over a grey Sundsvall this Sunday, April 13. As good grandparents we watch over our lovely and wild 3-year girl, always ready for anything that can activate her energy. Instead of walking to the nearby lake to feed the birds, the proposal comes from the small one to go to the Dragons Castle, a newly built playground for kids.

Once there we experience something that seems to be the ultimate business idea for families with kids. There are lots of attractions for the kids, while at the same time the parents can sit down in the cafeteria chatting, or follow the kids while they have fun. And when getting hungry, they can get what is needed in the cafeteria. All seem to be pedagogically made up and the joy seems to stand in proportions with the laughter and the noise in the building.

At the same time there is an Engla-hunt going on in Sweden. The little, by photos in the papers angel-looking and innocent 10-yuear old girl has been lost for now one week, and the hunt for a mur5derer will soon be over. In the police-interrogations starting at the same time as our grandchild is having fun, the murderer will confess.
Our time has its evil dragons. The evil driving people to take the life of innocent children is hard to understand, not least meeting the trust normally seen in the eyes of the child. To offend that trust is imaginably grim. To blow out the light of life is not understandable.
Is it reasonable to accept that the person is sick, when he the next day, after the deed take on his task as a lorry driver?

Maybe every time has its evil dragons, who’s mission is to remind us all of the difference between bad and evil, between security and insecurity.

Pity that this has to be demonstrated with kids as the offered lambs of our time.

2008.04.14
Jarl Stromback

torsdag, april 10, 2008

Piska och morötter.../Whips and carrots.

Alliance-party leaders.



Det är en känd och ofta använd strategi att i början av en mandatperiod ta de obekväma besluten, medan man i den senare delen av mandatperioden göder väljarna med ”goda” beslut, allt i syftet att bädda för en ny valvinst. I det handlandet deltar sittande regeringar, oberoende av partifärg.

När den nytillträdde alliansregeringen i början av valperioden därför koncentrerade sig på de repressiva delarna i politiken var det helt logiskt. Att med skärpta regler i A-kassa och sjukförsäkring parat med vissa skattelättnader (jobbavdrag, slopad förmögenhetsskatt) göra lusten att arbeta större, var bara en bekräftelse på den jobbpolitik man gått till val på. För en befolkning där tryggheten blivit ett självklart mantra kom den här skärpningen som en chock. Resultatet kunde avläsas i opinionsmätarnas undersökningar.

Nu är vi snart halvvägs i mandatperioden och det är dags att på allvar börja bädda för en valvinst 2010. Då måste också morötterna fram.
Under DN-debatt den 10.4 går därför alliansens ledare ut med budskap om sänkta marginalskatter för vanliga inkomsttagare parat med att man visar på den sysselsättningsökning den hittills förda politiken medfört. Ökad sysselsättning medför större samlade resurser vilka i sin tur innebär att mindre del av den enskildes inkomst måste gå till det allmänna.

Det är dags snart att börja omvärdera, eller skall vi kalla det erkänna att den politik alliansen för ändå måste vinna över en politik som bygger på bidragsberoende. Inte minst handlar det om solidariteten med de verkligt behövande och pensionärerna. För om alltfler unga människor med arbetsförmåga istället går hemma på bidrag, minskar också det ekonomiska utrymmet i samhället för dem som har verkligt behov av samhällets stöd.

Den tanken borde ge många, inte minst i pensionärskollektivet anledning nog att rösta för alliansens politik.

2008.04.10
Jarl Strömbäck

Whips and carrots!
Alliance-party leaders.

It's a well-known and often practised strategy to take unpleasant decisions in the beginning of a election period, while the later part is aimed at serving the voters with ”good” decisions, hopefully in this way securing the re-election in coming elections.
This way of acting is used by all governments irrespective of political colours.

When the newly elected Alliance-government in Sweden in the beginning of their mandate concentrated on the “difficult” side of the politics, this was logical. Sharpening the compensations for un-employment and sick leave, and at the same time lowering taxes was the means aimed at promoting the work line in their politics. To a population like the Swedish, known for the security of welfare-state no 1 in the world, this sharpening of the “work line-politics” came as a chock. The result has been easy too follow in the rankings done by polls every month.

Now, half-ways to the next election in 2010, the time has come to prepare for a victory in these elections. Time for the carrots, to use a Swedish common tale.
Now the message from the alliance-government is that the time has come for lowered taxes for those with low-and average incomes. This is done at the same time pointing out the increase in numbers of employed people the politics over the last 1, 5 years has resulted in. That employment rates are growing is good, this means fewer resources are needed to be paid in taxes, in order to cover public expenses.

Now comes also the time for the voters to re-evaluate, or should we call it acknowledge that politics driven by the alliance is better than a politic based on making more and more people dependant of social welfare-money for their existence. Not least is this a question of the solidarity with the really needy and the elderly in our society. If a large group of young people in their best ages, goes without work fed with public money, then the possibilities to support those with real needs of public support is less?

Understanding this should give many, not least among the elderly reason to vote for the alliance politics.

2008.04.10
Jarl Strömbäck

måndag, april 07, 2008

Alla katter grå.../All cats grey?



Tänk så bra om alla katter är grå då slipper man obehagliga jämförelser, så skulle man kunna sammanfatta Torbjörn Westman(S) inlägg i ÖA den 7.4. Budskapet är att eftersom de vårdcentraler som drivs som entreprenader gör en vinst, bör de helst avvecklas. Istället borde väl Torbjörn fråga sig varför inte alla vårdcentraler på samma sätt visar framgång. De får ju samma ersättning oavsett om de drivs i landstingets regi eller som entreprenader!

De drivkrafter som ger framgång i all verksamhet är oftast knutna till engagemang för uppgiften, delaktighet i utförande och organisation, och ekonomisk uppskattning för utfört jobb. Om nu de kraven uppfylls bättre i en del entreprenörsdrivna än i vissa landstingsdrivna vårdenheter så bör man väl ta fasta på det och utöka andelen entreprenörsdriven vård? Var ligger det kloka i att alla katter skall vara grå?

Landstinget skall utgöra den garant medborgarna behöver för att få en jämlikt fördelad och trygg vård, det är såvitt jag förstår alla partier ense om. Däremot ligger det inget självklart i att landstinget också skall producera vården i egen regi.

Jag är glad att många, även socialdemokrater har insett och bejakat det synsättet.

All cats grey?

How convenient, if all cats are grey, no need for unpleasant comparisons? This is the basic message behind a recent article concerning health care in Sweden. Since privately organized health care often shows a profit, they have to be closed down according to the writer.
The question to be raised on the other hand is, why publicly organized health care so often is is connected with bad economy and internal problems? After all, the payment given for the service is equal for privately organized and publicly managed health clinics.

The driving forces behind success are usually connected with commitment for the task, shared responsibility in ways of practise and organisation and economical benefits for the works performed. If those conditions are easier fulfilled in privately organized, compared to publicly organized health care, why not instead increase the share of private service? Why should all cats be grey?

Our political organisation and goals shall be a guarantee for an equally shared and safe health care; this commitment is common for all political parties. However, there is nothing saying that the production of health care has to managed on a public bases.

Happily enough many, also socialists do understand this and has accepted this view of the matter.

2008.04.07
Jarl Strömbäck

söndag, april 06, 2008

Svart kort - smutsigt kort.../Black card - dirty card!



I takt med att den amerikanska primärvalsrörelsen närmar sig slutfasen skärps också motsättningarna i det demokratiska ledet. Klanen Clinton vill för allt i livet inte förlora mot Obama, och negativt kampanjande har återigen trätt fram i retoriken. Hillarys uttalande att hon för sin del inte tror att Obama är muslim, är typiskt för den typen av kampanjande. Syftet är naturligtvis att styra opinionens tankar just i den inslamska riktningen, underförstått att Obama skulle vara ovärdig väljarnas förtroende.

I samma riktning går det ”svarta kortet”. Påståendet att Obama inte skulle ha nått dit han kommit om han inte varit ”färgad”, är bara ett försåtligt sätt att försöka göra ett rasistval av den amerikanska valrörelsen.

Det hindrade inte vare sig Clinton eller McCain att i populistisk anda hylla Martin Luther King vid hågkomsten av 40-årsdagen av hans tragiska död i Memphis häromdagen. Att Obama fanns på annan ort är lätt att förstå, det svarta kortet tvingade honom att avstå från den manifestationen.

USA behöver förändring. Den kommer inte till stånd med en republikan, McCain vilken i stort vill fullfölja Bush katastrofala politik. Den förändringen kommer heller inte Clinton att genomföra, hennes rötter i den bestående administrationen är för starka för att kunna ryckas upp.

För vänner av förändring återstår Obama. Han har alla möjligheter att bli den globalt kunnige och vidsynte politiker som behövs i världens mäktigaste demokrati.

6.4.2008
Jarl Strömbäck

Black card – dirty card!

As the American primary election is closing into its final phases, contradictions in the democratic movement is sharpened. The Clinton family do not by any means accept to loose against Obama, and negative campaigning has once again enter the rhetoric scene. Hillary’s statement that she by no means believes that Obama is a muslim, is typical to that sort of campaigning. The aim is to guide the thinking of the opinion in the Islamic direction, thereby making Obama not trustworthy the confidence of the voters.

In the same direction goes the “black card”. The statement that Obama would never have reached the position he holds if not for being coloured, is only a trial to turn the primaries, and the election into a racist direction.

This does not stop Clinton or McCain from honouring Martin Luther King in Memphis on the 40-year remembrance of his tragically assassination lately. The fact that Obama was not there is obvious; the black card forced him to abstain from this manifestation.
USA needs a change in politics. This will not happen with McCain who declared that he at large wants to continue with the catastrophic Bush politics. The change will not happen with Clinton either, her roots in the prevailing administration are too strong to be snatched off.

To the friends of change remains Obama. He has every possibility to be the globally competent and broadminded politician needed in the worlds most powerful democracy.

2008.04.06
Jarl Stromback

onsdag, april 02, 2008

Aprilskämt i Örnsköldsvik?

Kulturarv ut--kitsch in!

Darth Wader på torget istället för sörköraren och första april. ”Mycket tålde han skrattas åt, men mera att hedras ändå, för att citera Runeberg. Gränsen mellan dikt och verklighet är tunn som nattgammal is ibland, i vart fall när det gäller kulturarvet i vår stad.

För så är det, att få ord i alfabetet drabbats mer av verbal inflation än ordet kultur. Det ord som en gång var förbehållet vårt kulturarv, konsten och litteraturen har nu tagits i intäkt för i stort sett allt i samhället, från drogkulturer över skräpkultur och populärkultur till någonstans i en glömd verklighet dess urtida ursprung.
Spelar ingen roll tycker kanske många, men ord kan devalveras och därmed mista sin betydelse. Och när så sker är det så mycket lättare att ta över den arena där ordets ursprung härskade.

Så förvandlas kulturarvets boning, museet till ett galleri för skräp-eller populärkultur, välj vilket. Då kan man också dumpa sörköraren i havet, vem bryr sig om kulturarvet?
Visst är det så att populärkultur, eller för den delen skräpkultur också bör få ha sin arena. Star Wars utställningen har ekonomiskt gått ihop innan den ens satts upp, tack vare den geniala konstruktion som via EU-bidrag och andra bidrag, läs gärna skattepengar, ger kommunen ett belopp vilket i stort sett stämmer med utställningens beräknade kostnad. Öviks kommun är duktiga på att ragga bidrag, och inget fel i det.

Nej felet i tanke och själ uppstår när man i den ena kulturens namn förvägrar den traditionella kulturen dess arena. Man stjäl dess boning. Och i det politiska huset hördes en enda avvikande röst. Nog kan det tyckas lite märkligt.

2008.04.01

Jarl Strömbäck
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669
http://liberalavindar.blogspot.com