fredag, februari 01, 2008

Valvånda i Nordens Athe´n?




Det är många år sedan undertecknad lämnade sjöbefälsskolan i Härnösand med sjökaptensexamen i bagaget. Då var nordens Athen också norrlands skolstad. Ungdomarna trängdes på danser och i kaféer. Åren där präglas av ljusa minnen.

Återbördad efter år i andra delar av landet möter ett annat Härnösand, en stad i skymningslandet. Vemod och missmod präglar staden som nu ser sig förbigången och missförstådd. Ungdomarna finns nu i andra skolstäder och sjukhuset har grannstaden evakuerat. Nu står man inför nästa stora beslut. Skall man vända blicken mot norr eller söder i beslutet om tillhörighet i regionfrågan.

Mot norr går Ångermanlands andra kommuner och där finns också mycket av styrka att hämta. Både Norrbotten och Västerbotten är starka län. I söder finns släktskapet som har varit så svårt att bära genom åren. Det som fått folket att gå ut med plakat i protest mot upplevda orättvisor. Tror någon att residenset finns kvar i Härnösand sedan Sundsvall och Östersund gjort upp om saken?

Förändringar kan ofta upplevas svåra att bära. Dags då att förehandla om framtiden. Kanske finns Härnösands framtida roll som lokalt ansvarigt center för regionen i en Ångermanländsk regiondel?
Så här långt har regionprojektet varit eliternas projekt. Ledare med band till Stockholm (landshövdingen) och Sundsvall (Anders Gäfvert) har starka röster. Talar de rösterna för Härnösands bästa?

Kanske är det dags att damma av de gamla plakaten och dra ut på gator och torg. Dags att visa folkviljan för det brinner i knutarna.

Tåget mot framtiden står färdigt att avgå.

2008.02.01
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: