tisdag, februari 19, 2008

Kampen om en vårdcentral/2.



Ivar Hagelberg gör i sitt inlägg i ÖA den 19.2 i ett svepande grepp alla politiker i landstinget ansvariga för beslutet att stänga Själevad vårdcentral. Tillåt mig mot den bakgrunden att ge en mer rättvisande bild av vad som hände i frågan i landstingsfullmäktige.

I de gruppdiskussioner som oppositionspartierna hade innan landstingsfullmäktigemötet i förra veckan (12.2) fick primärvårdens chef Lennart Moberg framföra sin syn på skälen för en stängning av vårdcentralen i Själevad. De argument han framförde var i princip desamma som de han framfört i mötet i Själevad, nämligen en kostnadsbesparing om ca 1,7 miljoner kronor/år och att delar av Själevads patientunderlag behövs för vårdcentralerna i Bredbyn och Bjästa. Efter diskussionerna med Moberg beslutade vårdalliansens partier, d.v.s. alla partier utom S+V att begära en återremiss av ärendet eftersom vi menar att det finns alternativa lösningar där också vårdcentralen Viken bör finnas med i diskussionen. Det är viktigt att notera att i beslutet om återremiss var också ledamöterna från oppositionen i de övriga delarna av länet med.

I fullmäktigemötet argumenterade övikspolitikern Lars-Olof Olsson med stöd av andra, bland annat Lena Näslund för att Själevad skulle stängas. De fick stöd också från Vänsterns politiker i detta.

Debatten som varade drygt 2 timmar slutade ändå med en återremiss, eftersom man från majoritetens sida insåg att man inte kunde vinna i frågan. (Återremiss får man med 1/3 av landstingsfullmäktiges röster).
En återremiss innebär emellertid att ärendet måste upp på nästa fullmäktigemöte och om inte något särskilt händer i form av påvisbara andra förutsättningar, kommer troligen stängningen att klubbas igenom då av majoriteten, dvs. S+V.

Av det skälet är det också viktigt att alla som känner sig berörda, personal som medborgare medverkar till att en genomlysning av alternativen tas upp. I den är det rimligt att den nya vårdcentralen Ankaret (vårdskolans ombyggnad) ges rimlig tid för sin uppstart. Den blir länets största vårdcentral och mer än dubbelt så stor som någon av Öviks andra vårdcentraler. Där måste också framtiden för Viken tas upp. Är det rimligt att ha en vårdcentral i centrum och i dyra lokaler, medan man stänger den i väl fungerande områden som nu i fallet Själevad?

19.2.2008
Jarl Strömbäck
Landstingsledamot
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
http://liberalavindar.blogspot.com

Inga kommentarer: