torsdag, februari 14, 2008

Kampen om en vårdcentral!



När pengen blir kung blir kampen om den nära vården gärna ett lätt byte. I vårdens organisation väger de stora sjukhusen lika tungt som de små vårdcentralerna väger lätt. Därför kommer det sig att alltmedan sjukhusen slukar resurser långt mer än rikssnittet, sparas det på den basvård som primärvården står för, och är långt billigare än i andra landsting.

I landstinget Västernorrland har striden om vårdcentralen i Själevad (inom Örnsköldsviks kommun) blivit symbol för den kampen. Här handlar det om försöket att stänga en väl fungerande och lönsam vårdcentral i ett väl definierat förortsområde, för att på det sättet frigöra pengar. Anledningen är att de stora sjukhusen drar ca 150 miljoner i förlust från år 2007.

Man hade kanske inte väntat sig den strid som personal och befolkning bjöd upp till. Ca 5000 röster på listor kom fram inom loppet av några dagar, och i det stormöte som ordnades var kritiken mot landstingsmajoritetens (S+V) förslag kompakt.
Undertecknad och ytterligare några lokala politiker lyckades i fullmäktige få alliansens samtliga ledamöter att kräva återremiss i frågan efter en drygt 2 timmar lång debatt. När det blev uppenbart att en votering skulle leda till en återremiss vågade inte majoriteten ta smäleken av en förlust och valde att också gå med på återremissen.

Så nu väntar en 2 månader lång period av intern kamp för att försvara bassjukvårdens position i vårdsystemet, och i synnerhet ge folket i Själevad hopp om en fortsatt framtid med sin vårdcentral.

2008.02.14
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: