onsdag, juni 13, 2007

Politiskt självmål!



Det moderata ledarskapet markerar på DN-Debatt (13.6) sitt avståndstagande från Ansvarskommittens förslag om större regionbildningar. Det argument man använder är att den typen av förändringar skall komma till med större lokal förankring.
Men visst finns förankringen. När frågan nyligen var tema för möten i Sundsvall var drygt 90% av intresserade beslutsfattare och andra för regionerna. Och väger inte det förhållandet att de fyra nordliga länens landstingspolitiska ledningar vill ha regeringens stöd för att påskynda processen mot en regionbildning något i den moderata vågskålen?
Nog är det väl ändå att slå knut på sig själv när man som moderaterna nu å ena sidan talar om lokal förankring, och å andra sidan vill ha kvar fjärrstyrningen från Stockholm bland annat genom att slopa landstingen.
De lokala M-politikerna har en svår uppgift, men viktig att tala sina storstadsvänner tillrätta. Det utspel som Moderaterna gjort kommer om det inte ändras att skjuta alliansen i sank. Med det ger man oppositionen det verktyg man behöver för att bända sönder den tilltro som möjligen ännu finns kvar för alliansregeringen.
De många väljare som ser ett större lokalt inflytande i den kraft som kommer ur ett större regionalt inflytande, de genomskådar bluffen. Den moderata rädslan för regional handlingskraft kan möjligen ha sin grund i att moderat politik har en svagare förankring i landet i stort än i storstäderna. Men att väja för det problemet genom att försöka blockera den organisatoriska förnyelse som de flesta ändå erkänner, är riktigt oklokt.
Det är att göra sig skyldig till ett politiskt självmål.

2007.06.13
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: