lördag, juni 16, 2007

Huvudlöst många huvudstäder




Den lokala prestigen är en stark kraft. Så också i vårt alldeles egna norrländska Idyllien. Där har på sistone en av kustens större städer, Sundsvall officiellt förklarat sig vara norrlands huvudstad. Frågan blir då rimligen på vilka kriterier?
Annars kunde man väl i och för den goda ordningens och grannsämjans skulle utnämna ett antal platser till norrländska huvudstäder. Exempelvis Kiruna för huvudstad i rymd och gruvkunskap. Umeå med sitt universitet kanske kunde kallas norrlands humanistiska huvudstad, medan Timrå och Örnsköldsvik årligen fick kämpa om titeln Norrlands hockey-huvudsstad.
Inte att förglömma måste då naturligtvis Åre benämnas Norrlands alpina huvudstad, låt vara att det bara är en by men ändå. Och för att inte helt förglömma de kulinariska skönheterna, varför inte göra Burträsk till ostens huvudstad i kraft av sin Västerbottensost tillverkad där sedan 1872. Vad beträffar surströmmingen blir det svårare, där kan en rad orter få kämpa om äran exempelvis genom att en större surströmmingsprovning görs under övervakning av stränga domare, allt i det goda vinets anda.
Så kanske vi kan lösa problemet med Norrlands huvudstad för tillfället. Rimligen bör då omprövning av den ärevördiga titeln ske med årliga mellanrum, det vore ju förskräckligt om någon tog äran åt sig oförtjänt.

2007.06.16
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: