onsdag, juni 27, 2007

Från midnattsol...


Från midnattsol till augustimörker. Från midsommarsill till tigerräkor och maffig biff. Florida ligger en bit från det norrländska Sverige. I latitud räknat på Saharas nivå.
Ändå, en grön och prunkande delstat i det stora landet i väster. 800 nya invånare per dag kommer till delstaten. För värmens skull kanske,eller för det goda livet. Florida har utvecklats till en fristad för amerikas pensionärer. På vissa orter närmar sig medelåldern 60 år.
Men inte så i lilla Gainesville, den stad som häromåret blev uttsedd till den stad i USA som det var bäst att leva i. Här dominerar ett av USA:s största universitet med 50.000 inskrivna studenter. Anmärkningsvärt kan det tyckas i en stad med lite mer än 100.000 invånare. Villaområdena är förhållandevis propra och köpcentra rena och prydliga. Den amerikanska vänligheten, kanske ibland påklistrad är ändå inspirerande. Visst har vi en del att lära också från den här kulturen.
Stor är skillnaden mot Orlando, där härskar kommersialismen och turismen. Seaworld och Disneyland är bara 2 exempel. För den som vill uppleva lite genuin amerikanism med historiska rötter, besök Cedar Key, en gång Floridas största stad, numera en sömnig utpost med fina fiskrestauranger. Eller St Augustine där den vite mannen först satte sin fot på amerikansk mark 1513 genom spanska conquistadorer. Där finns ett 1600-talsfort som minner om gamla strider, liksom den allra första skolbyggnaden i USA bevarad.
Så gör gärna ett avsterg från den gängse turistrytmen. Hyr en bil och besök alternativen.

2007.067.26
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: