lördag, mars 13, 2021

Marsmorgon 2021

 Marsmorgon, måsarna skriar i luften. Kråkorna kraxar och duvorna kuttrar. Småfåglarna sjunger från buskar och snår. Det är vår i luften efter en kylig februari och början på mars månad. Solen står allt högre på himlen, och folket finner solplatser att vila på under de soliga timmarna. En fin tid på året närmar sig, den tid då livet återvänder i sina många olika skepnader, efter långa månader av mörker och vila.

Och bland människorna går man i land efter land och väntar på det vaccin som skall frälsa oss från pandemin, det hemska viruset. Ett vaccin som blivit hårdvaluta i de globala spelen. De länder som har tillverkning vill inte längre exportera till de länder som vill köpa. Allt fint tal om handelsfrihet kastas över ända där själviskheten tillåts härska. Och tråkigt nog är det länder som i andra sammanhang så gärna kallar sig globala och frihandelsvänner. USA, Storbritannien och Indien tillhör de som agerat på det sättet.

Vinnare blir länder som använder vaccinet för att köpa sympati för sin brutala politik i andra avseenden, Ryssland och Kina. De delar gärna med sig av sina vacciner till länder som inte vill vänta längre på de vacciner de demokratiska länderna tagit fram. Så blir folkhälsan en bricka i ett avancerat och politiskt spel.

Tillbaka till normaliteten i vårt eget land, kan konstateras att positioneringarna inför nästa års val har tagit fart. Centerpartiet vill gärna ha ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna eller Moderaterna. Ett intressant ställningstagande som tydliggör den ambivalenta attityd partiet i ett historiskt perspektiv ofta haft.

För övrigt visar opinionsmätningarna att sannolikheten att något av riksdagens 8 partier kommer att försvinna ur riksdagen är stor. I grunden är det positivt, en så fragmenterad riksdag som den svenska, ger småpartierna omotiverat stort inflytande, genom den vågmästarroll de visat sig få i regeringsbildningarna. Ansvarsutkrävandet måste få tydligare konturer och konsekvenser.

2021.03.13

Jarl S

Inga kommentarer: