lördag, mars 20, 2021

Vårdagjämning 2021

 Vårdagjämning över vårt globala hem, världen. Nu och för en begränsad tid är den ljusa och mörka tiden lika lång på norra som södra delarna av vår planet. För oss i norr kommer dagarna bli längre och ljusare, vi går mot sommar. En efterlängtad utveckling efter vintermörker och kyla. Samtidigt som de första vårblommorna börjar lysa upp i rabatter och solbackar, ökar också aktiviteten på andra områden. På marinor och i småbåtshamnar börjar arbetet med att göra båtarna klara för sjösättning. Längtan till de blå vidderna, havet har sin givna dragkraft hos många runt om i världen. Och längtan tillbaka till normalitet, bort från virus och dess konsekvenser är stark.

När skall vaccineringen egentligen komma igång? Varför håller inte prognoserna och tillgängligheten vi blivit lovade? Tilltron till samhällets förmågor sviktar med varje prognos som ändras till det sämre. När detta skrivs meddelas ytterligare skärpningar av restriktioner i många länder i och utom EU. Det är inte den utvecklingen man förutsåg för bara någon månad sedan?

Samtidigt växer också en motståndsrörelse fram, vars uttryck blir att vägra acceptera de krav på restriktioner politikens ledarskap levererar. Ur det motståndet ser vi nu kravaller och demonstrationer växa fram i olika länder. Både i organiserad form och i forma av olydnad från de som ”vägrar mask” eller visar motstånd på annat sätt.

Så förändrar viruset också beteendet hos hela befolkningar, med de konsekvenser det kan komma att få. Och den passfrihet vi garanterades som del i EU-paketet, den ser ut att nu ersättas av medicinska pass vars avsikt är att hindra smittade att röra sig över landsgränser. 

Så blir vi än en gång påminda om den sårbarhet vi lever med och i. Klimatet var länge det övergripande hotet, det är nu ersatt med viruset sedan 1 år tillbaka.

2021.03.20

Jarl S

 

Inga kommentarer: