söndag, mars 07, 2021

Vasaloppsöndag

 Första söndagen i mars, Vasaloppsöndagen för de många tusen som normalt brukar åka det stora och prestigeladdade loppet. I pandemins tecken detta år bantat till att bara innehålla elitåkare. Motionsåkarna har under de senaste veckorna kunnat åka i vasaloppspåren, men då utom tävlan. Något som mer än 30.000 personer har gjort. Så behåller loppet sina vänner och löpare. Och Vasaloppsveckan blev istället ”veckorna”. Den här dagens tävling skedde under idealiska förhållanden, och till nya rekordtider.

Dagen har också inneburit avslutningen av årets Skid-VM med det klassiska 5-milsloppet i ett regnigt tyskt alplandskap.  Ett lopp som slutade med ett spurtdrama som nr detta skrivs behandlas av tävlingarnas jury. Skall den norske ”VM-kungen Klaebo” tillerkännas den seger han spurtade till sig, eller skall han fällas för den ”trängning” han anklagas för av den ryske skidlöpare han passerade på upploppet? Ett märkligt drama kan tyckas efter 2 timmars tävlan över 50 km?

En annan form av strid i politisk mening förs nu i det svenska Liberala Partiet. Med knapp majoritet har partistyrelsen beslutat att inför 2022 års val stödja ett borgerligt regeringsalternativ. En klok åtgärd tycker den lilla majoriteten, ett olyckligt beslut menar de opponerar sig. Hur det borgerliga alternativet kommer att se ut vet man ju inte rimligen i det här läget. Ibland är det bättre att behålla sin handlingsfrihet, än att låsa sig till något man egentligen inte vet vad det innebär.

Slutligen något om en bok som kan betraktas som ett testamente från vår tids kanske störste personlighet när det gäller synen på planeten jorden och dess framtid. David Attenborough har i otaliga program med pondus och klokskap förmedlat rapporter om företeelser och förändringar som i mycket stor utsträckning berör de hot mot livsmiljöerna för oss alla, som pågår och vetenskapen så tydligt varnat för.

Det är en pedagogisk och lättläst bok, som den nu 94-årige giganten låter oss läsa, ta lärdom av och reflektera över i en tid när arternas mångfald minskar allt fortare. Om det tillåts fortsätta, kommer resultatet bli accelererande folkvandringar bort från de värst drabbade områdena. Och med det strider och motsättningar vilka vi redan ser, men så mycket mer omfattande.

2021.03.07

Jarl S

Inga kommentarer: