lördag, mars 27, 2021

Stilla morgon

 Stilla morgon denna marsdag när vinter blir till vår. Ett stilla regn faller över nejden, och ger säkert väl behövlig väta åt allt som skall växa och ge grönska om några veckor. Vinterdäcken på bilen har fått ge plats åt sommardäcken och dagarna är nu längre än natten. Den bäst tiden på året knackar på dörren. Den tid när livet återvänder till naturen med alla dess yttringar av ljus och glädje.

Samtidigt går mänskligheten och väntar på det vaccin som hela tiden blir försenat. Det som skall ge oss friheten tillbaka. Friheten att resa, friheten att mötas och friheten att slippa ängslas över andras och egen sjukdom. Och med den väntan ökar kraven på ledarskapet att visa just det, ledarskap. Politikens trovärdighet blir en fråga i tider av kris när samhällen stängs ner och människors rörelsefrihet begränsas.

Och ute i den stora världen, i USA har nu Biden administrationen kommit igång med sitt ledarskap. Nu återknyts banden till de demokratiska länder som traditionellt varit USA-s bästa vänner alltsedan WW2. Nu tydliggörs återigen skillnaderna mellan demokrati och diktatur på ett tydligt sätt. Konfliktlinjerna återgår till vad det var innan åren med ”elefanten i rummet”, Donald Trump. Redan utkristalliseras det som kan bli den stora kraftmätningen, nämligen den på handelns områden.

Kinas krav på världsherravälde har växt starkt, och burits fram av profitens aldrig sinande behov av att ständigt matas. De industrialiserade västliga länderna har gjort sig beroende av komponenter och leveranser från diktaturen, något man nu får känna av. Kinas svar på det man uppfattar som kritik, besvaras med strypta leveranser, kritiska för företag i väst, med följden att dessa företag tvingas till veckolånga stopp.

I andra fall och när det gäller företag som har stor försäljning i Kina, stryps deras möjligheter att marknadsföra sig. Deras möjligheter att sälja ”on-line” klipps av och propaganda i syfte att skrämma bort företagens kunder görs i av staten kontrollerade media.

Och i Ryssland har nu slutfasen i fallet oppositionsledaren Navalnyj av allt att döma startat. Den förgiftning med Novitjock som tysk sjukvård mot förmodan lyckades bota kommer av allt att döma nu att korrigeras. Den allvarliga ”sjukdom” som han nu rapporteras lida av kommer han troligen inte att överleva? Det finns många sätt för maktens män att döda de man har under sin kontroll. Men nog om det, spelet om makten har alltid sina offer.

Spelet om planeten jordens hälsa och fortgång är i många avseenden så mycket viktigare. Att USA-s president Biden nu kallar till ett digitalt stormöte för att diskutera de frågorna med andra världsledare är viktigt och bra.

 Återstår att se om det kan leda till någon framgång.

2021.03.27

Jarl S

Inga kommentarer: