lördag, augusti 29, 2020

State of emergency

 Mulen morgon och mulen dag väntas denna sena augustidag. Morgonens stillhet dominerar än så länge, och tid ges för omvärldsorientering i vanlig ordning. I vårt nordliga land är nattens etniska kravaller i Malmö, orsakade av koranbränning och därav utlösta upplopp stor nyhet. Bokbålen som provokation används som tändvätska för att framkalla kravaller av islamisthatarna. Noterbart att det råder religionsfrihet inskriven i författningarna för vårt sekulära land. Också vi har provokatörer.

Men ingen provokatör så stor som den amerikanska presidenten. Han har med sin fäbless för den vita överhögheten underblåst de stämningarna som nu resulterat i kravaller och nya mord på svarta. Och i sitt avslutande konvent tal från Vita huset, använde han 70 minuter för att med lögner och svepande formuleringar försöka lyfta sig ur den politiska avgrund han med sin politik har skapat. MAGA har under hans ledning blivit dess motsats, ett sönderfallande USA med de inslag av våld och kravaller som det innebär.

Paret Biden/Harris och det demokratiska partiet har en svår, men också oerhört viktig uppgift i att vända den utvecklingen, givet att de också vinner det kommande presidentvalet. USA, förebilden för så många andra länder i världen, hotas nu i grunden i sin roll som demokrati. Rösträtten i landet är allmän, men begränsas nu genom alltfler skapade trösklar, avsedda att styra valen i det Trumpska lägrets riktning. Registreringsförfarandet försvåras, antalet röstställen inskränks, och det senaste är att poströstningen är på väg att stoppas.

I utvecklade länder som de nordeuropeiska är andelen röstande oftast mer än 80%, medan de i USA ligger på ca 50%. Det låga valdeltagandet är styrt av politikens män, och skapar ingen trovärdighet hos väljarna. För var går gränsen för valfusk om människor inte ges möjlighet att rösta.

Och i Belarus har nu de ryska OMON-styrkorna tagit upp kampen mot de fredliga demonstrationerna. Dödsfallen och försvinnandena ökar liksom våldet mot de obeväpnade demonstranterna. Omvärlden riskerar nu att få se ännu en eskalerande flykt från landet av personer som inte vill leva i det auktoritära ”paradiset”.

2020.08.29

Jarl S

Inga kommentarer: