fredag, augusti 21, 2020

Spelet om makten

Ett gammalt och klassiskt uttryck i Sverige, är att ”lagom är bäst”. Ordet lagom som är så specifikt i vårt språk, men som saknas i många andra. Och visst är det skönt med sol och sommar, men sol och värme måste avlösas av regn och svala vindar om djur och växtliv skall trivas på sikt. Så dagens regnväder var mycket välkommet, även om det stör en och annan grillkväll i vårt avlånga land.

Nu till aktualiteter i vår politiskt så intressanta värld. Att rollen som oppositionspolitiker i Ryssland är förknippad med livsfara är ingen nyhet. Tidigare kända oppositionskritiker dödats, eller flytt landet och tystnat. Men inte människorättskämpen och juristen Navalnyj. När han nu engagerat sig i de regionala valen i Ryssland, och det missnöje som spirar där, då blir han ett  hot mot den Putinstyrda ledningen.

 Han ligger när detta skrivs förgiftad och i koma på ett sjukhus i Sibirien. Ett tyskt ambulansplan är på plats för att ta honom till Tyskland, i linje med ett tidigare löfte från Kreml. Men nu meddelas att han inte får lämna landet? Kremls FSB-styrda regim förnekar sig inte. Blir Navalnyj det senaste offret på regimens smutsiga altare?

I USA har nu det demokratiska partiet haft sitt konvent med val av Joe Biden/Kamara Harris att ta sig an presidentskapet i världens viktigaste demokrati. Uppgiften är oerhört viktig vilket många talare lyft fram. Anmärkningsvärt är också att det inom det republikanska partiet finns grupper som agerar för Biden/Harris, av rädsla för vad 4 ytterlige år med Donald Trump skulle medföra.

Anmärkningsvärt också att 73 tidigare ledande företrädare för säkerhetsorganisationerna FBI och CIA i ett upprop utmålar Donald Trump som ett hot mot nationen, och den sämste president USA någonsin haft. Det hindrar inte Donald Trump att på sitt aggressiva sätt lägga sina möten så nära Biden som möjligt och vid samma tidpunkt, för att på det sättet störa den demokratiska valrörelsen så mycket som möjligt.

Enligt normal sed skall de två kandidaterna till presidentposten mötas i tre debatter innan valet. Men årets valrörelse är inte normal. 2016 års valrörelse visade med all möjlig tydlighet Donald Trumps sätt att agera. Personangrepp och mobbing är hans vapen för att lamslå sin motståndare.

Ibland måste mönster brytas, Biden/Harris borde driva sin valrörelse helt utan några ”debatter” med Trumplägret. Man har inget att vinna på att dras in i den snaskiga värld som den representerar.

2020.08.21

Jarl S

Inga kommentarer: