onsdag, augusti 26, 2020

Augustidagar 2020

 Igår, sol och bad i det 22-gradiga havsvattnet. Idag ett strilande regn från en grå och molntäckt himmel. Ett regn som behövs för allt som växer, och för vattenförsörjningen i våra kommuner. Augusti har varit en torr och varm månad. Om slutet på månaden blir mer i regnets tecken, bör vi nog vara glada.

Tillbaka till vår oroliga omvärld konstateras att debatten om gängvåldet i vårt land blir allt intensivare. I takt med att gängen blir fler och starkare ökar våldet, i hög grad byggt på skjutningar och kamp om kriminella pengar. Och lagstiftningen i vårt land, byggd på sociala synsätt är oerhört förlåtande även jämfört med våra grannländer. Resultatet blir att brott lönar sig. Både för förövarna och de advokater som kräver miljonarvoden av våra skattepengar, för sitt försvar av förövarna.

I grannlandet Vitryssland, eller Belarus för att vara mer internationell, skakas diktaturen av massiva demonstrationer givet det valfusk som cementerat diktaturen där i årtionden. Regimen har sina hantlangare i den politiska polis som griper demonstranter, misshandlar dem grovt som ett sätt att skrämmas. Och Putins FSB är på plats för att stödja diktaturen. Lika barn leka bäst heter det, hur länge kan ett vacklande envälde hålla sig kvar?

I USA skärps motsättningarna nu dag för dag inför det kommande presidentvalet. Ännu en polisiär dödskjutning av en obeväpnad färgad man dokumenterad via video, skapar nu nya stora demonstrationer i landet. Trumpregimens enda medel förefaller vara att kalla ut mer av federal polis. Några ansatser till kritik av de ”rasistiska” skjutningarna ser man inte från det hållet. Ju större oron och splittringen blir i USA, desto mer kan Trump ropa på ”lag och ordning”, utan att tillföra annat än mer våld i hanteringen av landets färgade befolkning.

De verkliga vinnarna på den splittringen är de stora diktaturerna i Kina och Ryssland. De kan underblåsa utvecklingen via fejkade konton i sociala medier, något som underrättelse tjänsterna ofta påpekat. En vinst för Trump i det kommande valet skulle firas med champagne i både Peking och Moskva. Men det skulle göra världen så mycket farligare. Med Trump i ledningen prioriteras militär rustning, på samma sätt som i nazi-Tysklands 1930-tal.

Historien har en tendens att upprepa sig är en gammal iakttagelse. Nog borde det stämma till eftertanke.

2020.08.26

Jarl S

Inga kommentarer: