måndag, augusti 17, 2020

Heta valtider


 

Temperaturen visar på 30+, och vinden orkar inte blåsa längre. Samtidigt skiner solen obarmhärtigt från sin upphöjda plats. Då blir det för mycket för svensken. Bilköerna till badplatserna är långa, och när parkeringsplatserna inte räcker återstår vildparkeringar på gator och andra öppna platser. Socialdistansering existerar inte på stranden, trängseln mot vatten påminner om bilder från Ganges under indiska ritualer. Svensk sommar när den är medelhavslik.

Och i grannlandet 80 mil syd om Sthlm, Vitryssland har massdemonstrationerna tagit sådana proportioner att den valfuskande diktatorn Lukasjenko inte längre kan blunda för dem. Han väljer då att utropa NATO och EU som aggressiva hot mot det egna landet. Enligt gängse sed från diktatorer, är det alltid någon annan som felar och utgör hot, inte det egna agerandet. Symptomatiskt nog väljer också Lukasjenko att vända sig till Rysslands de-facto diktator Putin för råd och hjälp. Något han kunde fått i rikligt mått genom att vända sig till EU. Ett verkligt demokratiskt nyval vore en åtgärd att stilla bedja om.

I USA försöker den trumpne presidenten ekonomiskt strypa posten, för att omöjliggöra poströstning i november månads presidentval. Valfusk har många olika skepnader och åtgärden strider mot de amerikanska vallagarna. Det bekymrar inte president Trump, han mal på med den macho-stil han gjort som sitt varumärke. Valrörelsen har börjat och med Trumps fäbless för smutskastning av sina politiska motståndare. Att den typen av agerande accepteras av det amerikanska folket är märkligt, men bygger kanske på det sentiment av överlägsenhet som under årtionden präglat USA-s agerande.

Valdeltagandet i amerikanska val ligger vid ca 50%, en märkligt låg siffra i europeiska mått mätt. Att siffran är så låg får tillskrivas att man skapat ett antal trösklar som gör det svårt för människor att rösta. Registrering innan valen måste göras och kan försvåras på många olika sätt. Vallokaler stängs i områden där beslutsfattare inte vill ha ett för dem ”ogynnsamt” resultat. Och årets inslag är alltså att försöka stoppa poströstningen genom att inte bevilja medel till de kostnader en poströstning innebär.

Dags för undertecknad och många fler att önska mer svensk sommar, och att medelhavsvärmen återvänder dit där den hör hemma. Klimatfrågan och dess följder är ett återkommande tema i vår tid.

2020.08.17

Jarl S

Inga kommentarer: