måndag, juli 13, 2020

Märklig sommar



Juli månad har börjat i höstens tecken på den skandinaviska halvön. På många ställen har rekord i kyla satts med minusgrader på nätterna. I övrigt har molnen, vinden och regnet varit förhärskande. Klimatet har sina givna nycker, eller konsekvenser beroende på var och ens perspektiv. För samtidigt plågas stora delar av Europa och Ryssland av rekordvärme och för Rysslands del omfattande skogsbränder.

Och i vårt land ifrågasätts nu landets ledning för det sätt man skött och sköter konsekvenserna runt Covid-19 pandemin. Och det är inte det allmänna tyckandet som är ute med sina synpunkter, det är en samling av en stor del av landets kompetens inom områden som berör sjukvård och dess hantering. Läs gärna bilagt inlägg signerat av professorer i mångfald..

Att vi i hanteringen av sjukdomen och dess följder blivit en särling i andra länders ögon, framgår inte minst av det faktum att svensken i allmänhet är svartlistad och utestängd från besök i våra grannländer. Något som aldrig hänt tidigare i modern tid. Tänk ändå vad ett litet virus kan åstadkomma, eller kanske snarare hanteringen av viruset från de som är ansvariga.

I det sammanhanget har regeringen i allt väsentligt valt att låta sig styras av Folkhälsomyndighetens tjänstemän och kvinnor. Så upplevs det i vart fall av en stor allmänhet. Givetvis har regeringen där ett ansvar, och måste bära det ansvaret. Att statsministern gjort sitt bästa för att inte bli indragen i den dagliga hanteringen, är ett tydligt tecken på frågans politiska vikt. Den får inte spilla över på det regerande partiet.

Huruvida Socialdemokraterna är det regerande partiet ifrågasätts också med all rätt. Det lilla 5%-iga miljöpartiet använder sitt veto där det behövs sett ur deras synvinkel, och har lyckats styra beslut i olika avseenden på ett för dem anmärkningsvärt bra sätt. Därmed har också en mer övergripande syn på migrations och integrationspolitiken stoppats. Och frågorna flyttas fram till valet 2022, alltmedan problemen relaterade till resursanvändning och ökade klyftor i samhället skapar tilltagande spänningar.

Också vårt så ofta prisade välfärdsland har frågor att ta tag i. Tiden och utvecklingen står inte stilla, de kräver ständig anpassning vare sig man vill det eller inte.
2020.07.13
Jarl S

Inga kommentarer: